NASA-ina mesečeva raketa Artemis 1 stiže do lansirne rampe

NASA-ina mesečeva raketa Artemis 1 stiže do lansirne rampe

Prvi put u skoro 50 godina, raketa za Mesec stigla je do lansirne rampe u NASA-inom svemirskom centru Kenedi.

Raketa Artemis 1 stigla je do lansirnog kompleksa 39B rano ujutru, putujući preko noći da bi prešla 4 milje od zgrade za sklapanje vozila do platforme.

Iako je to kratka udaljenost u poređenju sa putovanjem na Mesec – koji se nalazi oko četvrt miliona milja daleko – ovo putovanje je označilo ključnu prekretnicu u sledećem NASA-inom poglavlju istraživanja dubokog svemira.

„Ovo je ogroman trenutak“, kaže NASA-in astronaut Rendi Bresnik.

Program Apolo iz 1960-ih i 1970-ih izveo je Nila Armstronga, Baza Oldrina i druge Amerikance na površinu Meseca. Program Artemis — nazvan po Apolonovoj sestri bliznakinji, boginji meseca u grčkom mitu — mogao bi uskoro da vrati astronaute našem stenovitom susedu nakon pola veka odsustva.

Prva misija programa je Space Launch Sistem, raketa od 5 miliona funti koja je visoka više od 300 stopa i dizajnirana je da nosi NASA-inu Orion kapsulu, svemirsku letelicu koja bi jednog dana mogla da prevozi ljude do Meseca i nazad.

Ali ova misija, nazvana Artemis I, neće nositi posadu. Umesto toga, testiraće sposobnosti rakete i svemirske letelice da nose astronaute na putovanju do Meseca dugom više od 250.000 milja.

A misija još nije spremna da napusti planetu.

Prvo, Artemis ja ću proći kroz ono što se zove mokra generalna proba.

„Mi to tretiramo kao pravo odbrojavanje“, kaže Karlos Garsija-Galan iz NASA-e. Posada u svemirskom centru Kenedi će vežbati punjenje goriva u vozilo i odbrojavanje do poletanja. „Prestajemo da zaista pokrenemo stvar.

Vlažna generalna proba treba da počne 3. aprila i Artemis inženjeri i tehničari će budno paziti na bilo kakve pregibe ili probleme.

„Biće to odlična prilika da vidite integrisane sisteme, ako sve funkcioniše na lansirnoj platformi, i uverite se da je sve dobro“, kaže inženjer Orion Čelsi Partridž. „Ako se nešto pojavi, to nam daje priliku da popravimo i ažuriramo sve što treba da se uradi, a zatim se zapravo spremimo za stvarno pokretanje.“

Ako sve prođe dobro na podlozi, raketa će se poslednji put vratiti do NASA-ine zgrade za sklapanje vozila pre nego što ponovi putovanje od 4 milje, a zatim će lansirati na Mesec već u junu.

Nakon uspešne misije Artemis I, posada astronauta će lansirati Artemis II u misiju oko Meseca i nazad, a zatim Artemis III — koja uključuje sletanje na površinu Meseca, zahvaljujući novoj svemirskoj letelici koju je dizajnirao SpaceKs Elona Maska.

NASA još nije imenovala posadu, ali kaže da će žena i obojena osoba biti deo Artemide III. Astronaut Rendi Bresnik kaže da neće biti teško pronaći astronaute voljni da krenu na put.

„Da vam kažem šta – svaka osoba u plavom odelu za letenje spremna je da ode i dobrovoljno se javi da ta Artemida leti“, kaže Bresnik.