Klimatske promene najviše prete starijim slonovima, ugrožavajući njihovu budućnost

Klimatske promene najviše prete starijim slonovima, ugrožavajući njihovu budućnost

Zajednički tim istraživača sa Univerziteta Masačusets Amherst i Društva za zaštitu divljih životinja (VCS), koje vodi najveći svetski program za očuvanje terena, sproveo je prvo istraživanje ove vrste o tome kako globalne klimatske promene utiču na afričke slonove.

Rad, koji je nedavno objavljen u PLOS Sustainability and Transformation, pokazuje da će stariji slonovi imati značajno smanjene šanse za preživljavanje, što ne samo da će drastično smanjiti ukupnu sposobnost vrste da izdrži promenljivu klimu, već će poslati efekte talasanja u okolni pejzaž. Tim je takođe modelirao moguće scenarije ublažavanja, koje VCS već sprovodi.

Afrički pejzaž Velike Virunge (GVL) je područje od 15.700 kvadratnih kilometara savana, planina i jezera u Ugandi, Ruandi i Demokratskoj Republici Kongo. To je dom najvećih kopnenih životinja u Africi, sa sedam nacionalnih parkova, tri rezervata tropskih visokih šuma i tri rezervata divljih životinja, od kojih su tri svetska baština, pokrivajući 88% područja. Takođe je dom populaciji afričkih slonova čiji je broj tako naglo opao tokom prošlog veka da su sada na Crvenoj listi Međunarodne unije za zaštitu prirode navedeni kao kritično ugroženi.

Slonovi igraju ključnu ulogu u modifikaciji i održavanju svojih pejzaža tako što raspršuju seme biljaka kojima se hrane, seče drveće i obogaćuju plodnost tla svojom balegom. Oni takođe igraju važnu ulogu u mnogim afričkim kulturama.

Do danas, nekoliko studija se fokusiralo na dinamiku životne sredine, klimatske promene, demografiju slonova i kako promenljivo stanište utiče na slonove tokom dugih perioda. Da biste dobili jasniju sliku o tome kako bi budućnost slonova mogla izgledati i šta možemo da uradimo da bismo na najbolji način osigurali njihov opstanak, glavni autor Sajmon Nampindo, koji je završio ovo istraživanje kao deo svog doktorata. u očuvanju životne sredine za UMass Amherst i koji je sada državni direktor za VCS Uganda, i Timothi Randhir, profesor očuvanja životne sredine na UMass Amherst, izgradili su sistemski dinamički model.

„Ovaj model,“ kaže Nampindo, „može sagledati svu različitu dinamiku životne sredine i populacije unutar sistema. Po prvi put smo u mogućnosti da dobijemo sveobuhvatnu viziju o tome kako bi budućnost mogla izgledati za afričke slonove u lice klimatskih promena“.

Nampindo i Randhir su izgradili svoj model koristeći podatke o broju slonova, istorijskim promenama u pejzažu i različitim budućim scenarijima klimatskih promena koji predstavljaju 1,6º, 2,8º i 4,3º Celzijusa zagrevanja u narednih 80 godina. Konačno, zacrtali su efekat koji bi svaki od klimatskih scenarija imao na pet starosnih grupa slona: ispod 10 godina, 11–30, 31–40, 41–50 i više od 50 godina, jer kako Randhir kaže, „ svaki uticaj na jednu starosnu klasu ima efekat na zajednicu u celoj populaciji.“

„Otkrili smo da će stariji slonovi biti u velikoj meri pogođeni zagrevanjem u svakom scenariju“, kaže Nampindo. „Slonovi su matrijarhalni — njihove vođe su starije krave, a stada zavise od njihove mudrosti, dugog pamćenja i sposobnosti da nadmudre plen, a ako se izgube zbog promene klime, to će izazvati haos i na preživjela, mlađa stada. kao što će promeniti genetske profile i strukture stada. Takođe će biti talasnih efekata kroz pejzaž GVL-a.“

„Ali“, kaže Randhir, „ovaj model ne samo da nam govori koje su pretnje, već ga možemo koristiti i da nam kaže koje će političke mogućnosti biti najefikasnije u pomaganju afričkim slonovima da prežive“.

U slučaju vrste kao što je slon, koji migrira široko preko nacionalnih granica, posebno je važno razumeti i kako različite politike mogu uticati na buduća stada kako bi agencije za upravljanje mogle da koordiniraju svoje odgovore.

Konkretno, Nampindo i Randhir smatraju da je potrebna koordinirana strategija upravljanja GVL-om na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou za rješavanje prijetnji krivolova. Dobro finansirani napori protiv krivolova su od suštinskog značaja, ali takođe ukazuju na važnost programa koje vodi zajednica i obrazovanja u gradovima i selima na prvoj liniji fronta gde je interakcija čoveka i slona uobičajena. GVL pejzažom se takođe mora upravljati na odgovarajući način kako bi se smanjio uticaj fragmentacije staništa, požara i invazivnih vrsta.

„Ovi rezultati su veoma važni za VCS“, kaže Nampindo. „Ako možemo da uradimo dobar posao u zaštiti slonova, naši napori će se odraziti na druge vrste, kao što su lavovi i planinske gorile.

„Šire gledano“, kaže Randhir, „najuzbudljivija stvar u vezi sa ovim sistemskim dinamičkim modeliranjem je to što se može prilagoditi bilo kojoj migratornoj vrsti koja se kreće preko političkih granica, od riba do ptica do lavova“.