Dronovi potvrđuju broj morževa pomoću satelitskih snimaka iz svemira

Dronovi potvrđuju broj morževa pomoću satelitskih snimaka iz svemira

U prvom uspešnom pokušaju kalibracije broja morževa sa satelitskih snimaka, naučnici su koristili dronove da bi potvrdili broj životinja na Svalbardu u Norveškoj. Na ovaj Međunarodni dan biološke raznovrsnosti, istraživači opisuju kako je ova studija veliki korak ka korišćenju satelitskih snimaka kao neinvazivne metode za praćenje morževa na Arktiku.

Naučnici iz British Antarctic Survei (BAS), Norveškog polarnog instituta (NPI) i VVF-a su u leto 2022. posetili Sarstangen, pješčanu jamu na zapadnim obalama Špicbergena u arhipelagu Svalbard u Norveškoj. Poznato je da se morževi okupljaju na ovom području obale tokom letnjih meseci.

Tim je prikupio snimke morževa izvučenih na obalu dronom, gotovo istovremeno sa satelitskim snimkom Makar Intelligence VorldViev-3 koji je dobijen u tri različite prostorne rezolucije: 50 cm, 30 cm i 15 cm HD. Razmak od 15 minuta između drona i satelitskih snimaka, uz vizuelnu potvrdu tima na terenu, omogućio je naučnicima da potvrde broj morža na satelitskim snimcima.

Rezultati su objavljeni u časopisu Remote Sensing in Ecologi and Conservation. Bespilotne letelice su letele na bezbednoj udaljenosti od morževa, kako na zemlji tako i na nebu, kako bi se izbeglo uznemiravanje legendarnih životinja.

Stručnjaci za morževe i naučnici građani izbrojali su broj morževa na satelitskom snimku u svakoj od tri prostorne rezolucije i na snimku dronom gde su morževi mnogo jasniji i lakše ih je identifikovati. Zatim je upoređen broj izbrojanih morževa.

Istraživači su otkrili da su i stručnjaci i naučnici građani neznatno prebrojali morževe na satelitskim snimcima i da je slika u prostornoj rezoluciji od 30 cm dala najtačnije rezultate sa tri satelitska snimka. Upoređivanjem broja naučnika građana i stručnjaka, rezultati se mogu kalibrisati i sada možemo početi da gradimo bolje razumevanje broja morža.

Morževi se suočavaju sa realnošću klimatske krize: njihov arktički dom se zagreva skoro četiri puta brže od globalnog proseka i oko 12% letnjeg morskog leda nestaje svake decenije.

Da bi pomogli u očuvanju budućnosti morževa, BAS, VVF i njihovi regionalni arktički naučni partneri rade na boljem razumevanju ovih arktičkih životinja, koristeći svemirske satelite za snimanje hiljada slika visoke rezolucije morževa okupljenih na arktičkoj obali Kanade, Grenlanda i Norveška. Snimke obezbeđuje Makar Intelligence, pouzdan izvor bezbedne, precizne geoprostorne inteligencije.

Pokrenut 2020. godine, istraživački projekat Morž iz svemira traži pomoć javnosti u potrazi za morževima na hiljadama Makar satelitskih snimaka snimljenih iz svemira, sa ciljem da sazna više o tome kako će morževi biti pogođeni klimatskom krizom.

Satelitski snimci veoma visoke rezolucije nude neinvazivan pristup praćenju morževa širom njihovog opsega distribucije na Arktiku, sa češćim i redovnijim istraživanjima nego što je trenutno moguće ako se koriste čamci ili avioni. Štaviše, morževe obično plaši buka koja dolazi sa ove dve platforme. Stoga, postoji jak razlog za razvoj neinvazivnih metoda za praćenje morževa, kao što su satelitski snimci.

Vodeći autor dr Hana Kjubejns, naučnik iz svemira na BAS-u, rekla je: „Prebrojavanje morževa iz svemira moglo bi da promeni način na koji ih trenutno pratimo. Može da poveća obim i učestalost trenutnih istraživanja, pomažući nam da steknemo bolji uvid u to kako morževi napreduju u svetu koji se menja, ali moramo da znamo koliko je tačan broj morža sa satelitskih snimaka.

„Zahvaljujući upornosti tima, uspeli smo da dobijemo snimak drona na zemlji u roku od nekoliko minuta od satelitskog snimka snimljenog iz svemira. Ovo je bio potpuno bez presedana i najbolji rezultat kojem smo mogli da se nadamo. Ovo je zaista uzbudljiv razvoj događaja. za projekat — dajući nam skoro slične satelitske i dronove slike koje možemo da koristimo za kalibraciju broja morževa i od stručnjaka i od naučnika građana.“

Kit Kovacs i Christian Lidersen, viši naučnici u Norveškom polarnom institutu/Norsk Polarinstitutt, rekli su: „Sve arktičke endemske vrste morskih sisara su pod negativnim uticajem globalnog zagrevanja kroz gubitke u njihovim staništima morskog leda. Ovo povećava potrebu za pažljivijim praćenjem populacije da obezbedi podatke organima upravljanja za akcije ublažavanja i očuvanja.

„Međutim, ove životinje su rasprostranjene na velikim područjima i stoga su logistički izazovne i veoma skupe za prebrojavanje pomoću brodova ili aviona. Mogućnost praćenja morževa (i drugih arktičkih divljih životinja) pomoću satelitskih snimaka bio bi ogroman korak napred.“

Rod Dauni, glavni polarni savetnik u VVF-UK, rekao je: „Morževi su kultna vrsta, od ogromnog kulturnog značaja za arktičke ljude. Oni su velike, moćne životinje, ali su takođe sve ranjiviji na efekte klimatskih promena kao što je more led se bukvalno topi ispod njih.

„Ono što pokušavamo da uradimo je da bolje razumemo morževe, kako oni reaguju na klimatsku krizu sada i kako bi mogli da reaguju u klimatsko izmenjenoj budućnosti. Ovo radimo da bismo pružili dokaze koji podržavaju očuvanje vrste širom njenog područja. “

Anders Linder, generalni direktor kompanije Makar Intelligence za međunarodnu vladu, rekao je: „Naučnici Britanskog istraživanja Antarktika koriste naše satelitske snimke vodeće u industriji kako bi precizno nadgledali morževe na Arktiku bez da ih uznemiravaju.

„Ovi podaci daljinskog istraživanja daju bolje razumevanje efekata klimatskih promena na njihova ledena staništa, podržavajući očuvanje vrste.“