Asteroid će proći ispred sjajne zvezde Betelgeze da bi proizveo retko pomračenje vidljivo milionima

Asteroid će proći ispred sjajne zvezde Betelgeze da bi proizveo retko pomračenje vidljivo milionima

Jedna od najvećih i najsjajnijih zvezda na noćnom nebu će trenutno nestati dok asteroid prođe ispred nje da bi proizveo jedinstveno pomračenje.

Redak i prolazan spektakl, od ponedeljka kasno do ranog utorka, trebalo bi da bude vidljiv milionima ljudi duž uske staze koja se proteže od Tadžikistana u centralnoj Aziji i Jermenije, preko Turske, Grčke, Italije i Španije, do Majamija i Florida Kisa i konačno do delovi Meksika.

Zvezda je Betelgeze, crveni superdžin u sazvežđu Orion. Asteroid je Leona, sporo rotirajuća, duguljasta svemirska stena u glavnom asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera.

Astronomi se nadaju da će saznati više o Betelgezeu i Leoni kroz pomračenje, za koje se očekuje da ne traje duže od 15 sekundi. Posmatrajući pomračenje mnogo tamnije zvezde od strane Leone u septembru, tim predvođen Španijom nedavno je procenio da je asteroid širok oko 34 milje i dugačak 50 milja (55 kilometara širok i 80 kilometara dugačak).

Postoje dugotrajne neizvesnosti oko tih predviđanja, kao i veličine zvezde i njene ekspanzivne atmosfere. Nejasno je da li će asteroid zakloniti celu zvezdu, stvarajući potpuno pomračenje. Umesto toga, rezultat bi mogao biti pomračenje „vatrenog prstena“ sa minijaturnom blistavom granicom oko zvezde. Ako je u pitanju potpuno pomračenje, astronomi nisu sigurni za koliko sekundi će zvezda potpuno nestati, možda do 10 sekundi.

„Koji scenario ćemo videti je neizvestan, što događaj čini još intrigantnijim“, rekao je astronom Đanluka Masa, osnivač projekta virtuelnog teleskopa, koji će obezbediti direktan veb prenos iz Italije.

Procenjuje se da je udaljena 700 svetlosnih godina, Betelgeze je vidljiva golim okom. Dvogled i mali teleskopi će poboljšati pogled. Svetlosna godina je 5,8 triliona milja.

Betelgeze je hiljadama puta svetlija od našeg sunca i nekih 700 puta veća. Toliko je ogroman da bi se, ako bi zamenio naše sunce, prostirao izvan Jupitera, navodi NASA.

Sa samo 10 miliona godina, Betelgeze je znatno mlađa od Sunca starog 4,6 milijardi godina. Naučnici očekuju da će Betelgeze biti kratkog veka, s obzirom na njegovu masu i brzinu kojom sagoreva svoj materijal.

Posle bezbroj vekova različite svetlosti, Betelgeze je dramatično oslabila 2019. godine kada je ogromna gomila površinskog materijala izbačena u svemir. Nastali oblak prašine privremeno je blokirao svetlost zvezda, rekla je NASA, a za pola godine Betelgeze je bila svetla kao i ranije.

Naučnici očekuju da će Betelgeze postati supernova u nasilnoj eksploziji u roku od 100.000 godina.