Antilopama afričke savane potreban je prostor da prežive klimatske promene

Antilopama afričke savane potreban je prostor da prežive klimatske promene

Promene životne sredine izazvane ljudima ugrožavaju prirodne ekosisteme. Ovi ekosistemi su od suštinskog značaja za stvaranje i održavanje bogate, otporne i prilagodljive biosfere. U savani Istočne Afrike, populacije antilopa su od vitalnog značaja za zdrav i funkcionalan ekosistem.

Oni oblikuju vegetaciju, raspršuju seme, kruže hranljive materije i obezbeđuju hranu za predatore i čistače. Prirodni dinamički mozaik tipova vegetacije, izvora vode i vremena čini delikatan balans sa antilopama koje su sve više narušene ljudskim uticajima i klimatskim promenama. Od vitalnog je značaja da se održava zdrava populacija antilopa kako bi se zaštitile ove žarišne tačke biodiverziteta i omogućilo da ekosistem pravilno funkcioniše.

Prethodne studije su pokazale da gustina antilopa savane varira u zavisnosti od lokacije, sezone i godine, ali nijedna empirijska studija nikada nije ispitivala sve ove efekte zajedno. Istovremeno, proučavanje kako varijacije životne sredine u prostoru i vremenu utiču na lokalnu gustinu vrsta antilopa moglo bi da reši da li je lokacija, sezonska ili godišnja varijacija najvažniji faktor koji pokreće lokalnu gustinu ovih divljih životinja.

Koristeći sedmogodišnje podatke praćenja antilopa iz ekosistema Tarangire u Tanzaniji, međunarodna saradnja između Univerziteta u Cirihu i Instituta za divlju prirodu ispitala je ovo pitanje. Otkrili su da prostorni faktori objašnjavaju najveći udeo varijacija u gustini za četiri od pet vrsta antilopa koje su proučavali.

Ove prostorne kovarijate uključivale su blizinu vode i ljudskih aktivnosti, kao i vegetacionu zajednicu – što ukazuje na uticaje odozdo prema gore (resursi) i odozgo nadole (izbegavanje prirodnih predatora) na lokalne gustine. Istraživanje je objavljeno u časopisu Populaciona ekologija.

U ekosistemu Tarangire, antilope reaguju na promenljive klimatske uslove i fluktuirajuću dostupnost resursa kretanjem kroz svemir. Vodeći autor Lukas Bierhoff, diplomirani student na Odseku za evolucionu biologiju i studije životne sredine na Univerzitetu u Cirihu, rekao je: „Ovi rezultati pokazuju da antilope zavise od dostupnosti vode i stočne hrane, ali su fleksibilne u svojim odgovorima na klimatske varijacije kada imaju mogućnost preseljenja i traženja potrebnih resursa za trenutne uslove.“

Pomaganje antilopama da se kreću kroz svemir da se prilagode klimatskim promenama i promenama staništa

Kako se prirodna staništa i klima savana brzo menjaju ljudskim aktivnostima, potrebne su efikasne strategije očuvanja kako bi se osigurala upornost antilopa i sve usluge koje one pružaju za održavanje zdravih ekosistema.

„Ova studija pruža dodatne dokaze da je zaštita velikih, povezanih područja različitih tipova staništa i stalnih izvora vode najbolji način da se održi visok biodiverzitet i funkcionalna biosfera. Pružanje opcija staništa za antilope omogućava im da odgovore na svet koji se vremenski menja. kretanjem kroz svemir“, rekao je Bierhoff.

Istraživački tim je takođe identifikovao cehove antilopa čija gustina varira i koje bi mogle da reaguju na sličan način na ciljane i koordinisane strategije očuvanja, čime se povećava efikasnost akcija upravljanja.

„Efikasne akcije očuvanja uključuju zaštitu reka i drugih izvora vode od skretanja i zagađenja; smanjenje krivolova na meso grmlja; održavanje i obnavljanje koridora za kretanje; i održavanje raznolikosti tipova prirodne vegetacije,” rekao je Derek Lee, glavni naučnik Instituta za divlju prirodu i stariji autor knjige papir.

„Antilope su od kritične važnosti za ekonomiju Tanzanije, kao i za njenu ekologiju, tako da je održavanje napredne populacije ovih životinja koristan za ljude i divlje životinje.“