Nacionalni odbor za reviziju proglasio je „Ubice cvetnog meseca“ najboljim filmom 2023

Nacionalni odbor za reviziju proglasio je „Ubice cvetnog meseca“ najboljim filmom 2023

„Ubice cvetnog meseca“ je Nacionalni odbor za reviziju proglasio najboljim filmom godine, dodajući ranu dodelu nagrada za ep o Osejdžu Martina Skorsezea.

Nacionalni odbor za reviziju, dugogodišnja organizacija koju čine filmski entuzijasti i akademici, takođe je u sredu proglasila Skorsezea za najbolju režiju i Lili Gledston za najbolju glumicu. To je usledilo posle nedavnih priznanja za film i Gledstonova od kruga njujorških filmskih kritičara i Gotam nagrada.

„Ubice cvetnog meseca su zapanjujuće remek-delo jednog od naših najvećih filmskih stvaraoca, Martina Skorsezea. NBR sa ponosom nagrađuje ovaj složen, važan i duboko rezonantni ep kao naš najbolji film i Skorsezea kao našeg najboljeg reditelja“, rekla je Ani Šulhof, predsednica odbora u izjavi.

„The Holdovers“ Aleksandra Pejna je takođe dobio veliku čast od grupe, koja je proglasila Pola Đamatija za najboljeg glumca, Da’Vine Joi Randolph za najbolju sporednu glumicu i scenario Dejvida Hemingsona za najbolji scenario. Pejnin film smešten je u internat u Novoj Engleskoj tokom raspusta 1970-ih.

Mračna fantazija Iorgosa Lanthimosa „Jadnici“ takođe je dobila više nagrada. Mark Rufalo je proglašen za najboljeg sporednog glumca, dok je scenario Tonija Meknamare, iz romana Alasdera Greja iz 1992. godine, nagrađen za najbolji adaptirani scenario.

Bredli Kuper, zvezda, koscenarista i reditelj biografskog filma Leonarda Bernštajna „Maestro“, biće dodeljena nagrada NBR Icon. Nagrade će biti uručene pobednicima na ceremoniji u Njujorku 11. januara, čiji je domaćin Vili Gejst.

Ostali pobednici su: Teiana Tailor („Hiljadu i jedan“) za prodoran nastup; Selin Song („Prošli životi“) za rediteljski debi; „Spider-Man: Across the Spider-Verse” za animirani film; “Anatomija pada” za međunarodni film; „Still: A Michael J. Fok Movie” za dokumentarac; i glumačka ekipa „Gvozdene kandže” za najbolji ansambl.

Pored toga, Rodrigo Prieto, snimatelj i „Ubice cvetnog meseca“ i „Barbi“, biće nagrađen za izuzetna dostignuća u kinematografiji.

Prošle godine, Nacionalni odbor za reviziju proglasio je „Top Gun: Maverick“ najboljim filmom.