Londonska galerija preimenuje Degasove ruske plesače u ukrajinske plesače

Londonska galerija preimenuje Degasove ruske plesače u ukrajinske plesače

Ovaj potez londonske galerije podstiče pozive na preispitivanje „lenjosti“ pogrešnog označavanja ukrajinske umetnosti i nasleđa.

Nacionalna galerija je promenila naslov Edgar Degaovog crteža Ruske plesače u ukrajinske igrače, što je podstaklo pozive drugim kulturnim institucijama da preispitaju „lenja“ tumačenja ili pogrešno označavanje ukrajinske umetnosti i nasleđa.

Nakon poziva Ukrajinaca na društvenim mrežama, galerija je saopštila da je promenila naslov dela francuskog impresionista sa početka 20. veka, koji trenutno nije izložen. Reč je o pastelu koji prikazuje trupe plesača, koje je umetnik kasno u životu bio fasciniran da vidi kako nastupaju u Parizu.

Žuta i plava u ukrajinskim nacionalnim bojama su primetna u nečemu što izgleda kao trake za kosu koje nose plesači i u vijencima koje nose.

Portparol Nacionalne galerije je rekao: „Naslov ove slike je tema diskusije dugi niz godina i pokriven je u naučnoj literaturi; međutim, došlo je do povećanog fokusa na nju tokom prošlog meseca zbog trenutne situacije, pa smo stoga smatrali da je prikladan trenutak da ažuriramo naslov slike kako bi bolje odražavao temu slike.

Pre nekoliko nedelja, član odeljenja za obrazovanje galerije je istakao problem, dok je Ukrajinac koji živi u Londonu takođe koristio Instagram da to učini.

Među onima koji su pozdravili potez Nacionalne galerije bila je Marija Kaščenko, osnivač i direktor Umetničke jedinice rođene u Ukrajini, koja prikazuje nove umetnike, uključujući 21 ukrajinskog umetnika u ovom trenutku.

„Razumem da je termin ruska umetnost postao jednostavan krovni termin koji je bio koristan, ali sada je zaista važno da se stvari isprave. Kao Ukrajinka, u prošlosti bih se susrela sa vremenima kada su me zvali Ruskinja, ili gde je ukrajinsko nasleđe opisano kao rusko“, rekla je ona.

Kritike na račun kulturnih institucija Ujedinjenog Kraljevstva takođe su stigle od Olesje Hromejčuk, direktorke Ukrajinskog instituta u Londonu, koja je prošlog meseca napisala za nemački časopis Der Spiegel: „Svako putovanje u galeriju ili muzej u Londonu sa eksponatima o umetnosti ili bioskopu iz SSSR otkriva namerno ili samo lenjo pogrešno tumačenje regiona kao jedne beskrajne Rusije; slično kao što bi to želeo da vidi sadašnji predsednik Ruske Federacije.

„Kustosi nemaju problema da jevrejsku, belorusku ili ukrajinsku umetnost i umetnike predstavljaju kao ruske. U retkim prilikama kada Ukrajinac nije predstavljen kao Rus, on ili ona bi mogli biti predstavljeni kao „rođeni u Ukrajini“, kao što je bio slučaj sa filmskim rediteljem, Oleksandrom Dovženkom, na jednoj od velikih izložbi o revolucionarnoj umetnosti u Londonu. ”

Iz Nacionalne galerije su za Gardijan rekli da se nastavlja istraživanje o slikama u njenoj kolekciji i da su se podaci o njenim delima ažurirali po potrebi i kada su nove informacije izašle na videlo.

Portparol Nacionalne galerije portreta rekao je da je galerija zatvorena dok je prošla kroz veliku transformaciju, ali kao deo projekta Inspiring People pregleda interpretaciju svakog dela koji će biti izložen na vreme kada se ponovo otvori sledeće godine.

Osvrćući se na akcije preduzete u vezi sa Degasovim radom, portparol je dodao: „Takođe smo veoma otvoreni za dobijanje povratnih informacija od javnosti o određenim radovima i redovno odgovaramo na komentare koje deli naša publika, uključujući i one na društvenim medijima.