„Kharkiv Music Fest“ otvoren u Harkovskom metrou

„Kharkiv Music Fest“ otvoren u Harkovskom metrou

Uprkos neprekidnom granatiranju, u gradu Harkovu je sinoć otvoren tradicionalni festival klasične muzike Kharkiv Music Fest.

Muzičari su nastupali u metrou Harkova, koji sada hiljade lokalnih stanovnika koriste kao sklonište za bombe, izjavio je načelnik regionalne vojne uprave Harkov Oleh Sinjehubov u Telegramu, javlja dopisnik Ukrinforma.

„Već mesec dana živimo pod kontinuiranim granatiranjem ruskih okupatora. Uprkos tome, nismo izgubili veru. Današnji simbolični KharkivMusicFest je još jedan dokaz za to. Zahvaljujemo organizatorima što su stanovnike Harkova vratili u normalan život uz rodbinu, osmehe i umetnost, bar na nekoliko sati. Muzika će se sigurno ponovo puštati u neosvojenom Harkovu“, napisao je Sinjehubov.

Prema rečima organizatora, „Koncert usred eksplozija“ u metrou Harkova postao je simbolično otvaranje festivala. Program gudačkog kvinteta uključivao je klasična remek-dela Baha, Šuberta, Dvoržaka, Skorika, kao i obrade ukrajinskih narodnih pesama, koje je za ovaj koncert napisao Volodimir Bogatirov, mladi harkovski kompozitor i dirigent.

Oko 15.000 ljudi mora da se skloni u metro u Harkovu, pošto ruske trupe neprekidno granatiraju grad.