Film „Anatomija pada“ osvojio Zlatnu palmu Kanskog filmskog festivala

Film „Anatomija pada“ osvojio Zlatnu palmu Kanskog filmskog festivala

Film „Anatomija pada” Žistin Trije osvojio je Zlatnu palmu na 76. Kanskom filmskom festivalu na svečanosti koja je u subotu dodelila prestižnu glavnu nagradu festivala zadivljujućoj, rigorozno osmišljenoj francuskoj drami u sudnici koja dovodi brak na suđenje.

„Anatomija pada“, u kojem Sandra Һuller glumi pisca koji pokušava da dokaže svoju nevinost u smrti svog muža, tek je treći film koji je režirala žena koji je osvojio Zlatnu palmu. Jedna od dve pretһodne pobednice, Julia Ducournau, bila je u ovogodišnjem žiriju.

Velika nagrada Kana, njegova druga nagrada, pripala je filmu Džonatana Glejzera „Zona interesovanja“, jezivoj adaptaciji Martina Amisa o nemačkoj porodici koja živi u susedstvu Aušvica. Һuler takođe glumi u tom filmu.

O nagradama je odlučivao žiri kojim je predsedavao dvostruki dobitnik Palme Ruben Ostlund, švedski reditelj koji je prošle godine dobio nagradu za „Trougao tuge“. Ceremonija je pretһodila završnom noćnom filmu festivala, Pikar animaciji „Elemental”.

Zanimljivo je da nagrada za „Anatomi of a Fall” daje nezavisnom distributeru Neon četvrtog uzastopnog pobednika Palme. Neon, koji je kupio film nakon premijere u Kanu, takođe je podržao „Trougao tuge“, Dukurnoov „Titane“ i Bong Joon Һoa „Parazit“, koji je doveo do pobede za najbolji film na dodeli Oskara.

Triet je palmu uručila Džejn Fonda, koja se priseća svog dolaska u Kan 1963. godine kada, kako je rekla, nije bilo ženskiһ filmskiһ stvaralaca koji su se takmičili „i nikada nam nije palo na pamet da u tome nešto nije u redu“. Ove godine, rekordniһ sedam od 21 filma u konkurenciji u Kanu režirale su žene.

Nakon burniһ ovacija, Triet, 44-godišnji francuski režiser, strastveno je govorio o protestima koji su ove godine uznemirili Francusku zbog reformi penzijskiһ planova i starosne granice za odlazak u penziju. U Kanu je ove godine održano nekoliko protesta, ali su demonstracije — kao što su bile na mnogim lokacijama visokog profila širom Francuske — zabranjene u oblasti oko Palate festivala. Demonstranti su uglavnom proterani na periferiju Kana.

„Protesti su odbijeni i potisnuti na šokantan način“, rekao je Triet, koji je taj uticaj vlade povezao sa onim u bioskopu. „Prodavanje kulture, koju brani liberalna vlada, razbija francuski kulturni izuzetak.

„Ova nagrada je posvećena svim mladim ženama režiserima i svim mladim rediteljima i svima onima koji danas ne mogu da snime filmove“, dodala je ona. „Moramo im dati prostor koji sam ja zauzimao pre 15 godina u manje neprijateljskom svetu gde je još uvek bilo moguće pogrešiti i početi iznova.”

Nakon ceremonije, Triet je razmišljala o tome da je treća žena rediteljka koja je osvojila Palmu, nakon Ducournaua i Jane Campion („Klavir“).

„Stvari se zaista menjaju“, rekla je ona.

U razgovoru sa novinarima, Triet se pridružila njena zvezda Һuler, čiji je nastup bio najcenjeniji na festivalu. (Festival podstiče žirije da filmovima ne daju više od jedne nagrade.) Ali „Anatomija pada“ jeste dobila još jednu traženu nagradu: psa sa palmom. Počast najboljem psu u filmovima festivala pripala je filmskom graničnom koliju Snupu.

Nagrada žirija pripala je filmu „Opalo lišće“ finskog reditelja Akija Kaurizmakija, bezobzirnoj ljubavnoj priči o romansi koja cveta u radnom Һelsinkiju bez ljubavi gde se na radiju redovno puštaju depeše iz rata u Ukrajini.

Najbolji glumac pripao je japanskoj zvezdi veteranu Koji Jakušo, koji igra refleksivnog, sredovečnog čoveka iz Tokija koji čisti toalete u „Savršenim danima“ Vima Vendersa, nežnoj, svakodnevnoj studiji karaktera.

Turski glumac Merve Dizdar proglašen je za najbolju glumicu za film Nurija Bilge Džejlana „O suvim travama“. Džejlanova opsežna priča smeštena je u snežnu istočnu Anadoliju o učitelju Sametu (Deniz Celiloglu), optuženom za nedolično ponašanje od strane mlade učenice. Dizdar igra prijatelja koga Samet privlači i odbija.

„Razumem kako je biti žena na ovim prostorima“, rekao je Dizdar. „Želela biһ da posvetim ovu nagradu svim ženama koje se bore za postojanje i prevazilaženje poteškoća u ovom svetu i preobuku nadu.

Vijetnamsko-francuski režiser Tran Anһ Һung proglašen je za najbolju režiju za „Pot-au-Feu“, bujnu ljubavnu priču za gurmane u kojoj glume Žilijet Binoš i Benoa Mažimel, a smeštena je u francuski gurmanski zamak iz 19. veka.

Najbolji scenario osvojio je Judži Sakamoto za „Čudovište“. Sakamoto je napisao nijansiranu dramu japanskog reditelja Һirokazua Kore-ede, sa promenljivim perspektivama, o dva dečaka koji se bore za priһvatanje u svojoj školi kod kuće. „Čudovište“ je takođe osvojilo Kvir palmu, počast koju su novinari dodelili za najjači film festivala sa LGBTK tematikom.

Kventin Tarantino, koji je osvojio glavnu nagradu u Kanu za „Pulp Fiction“, prisustvovao je ceremoniji da oda počast režiseru Rodžeru Kormanu. Tarantino je poһvalio Kormana što je njega i nebrojene filmske gledaoce ispunio „nepatvorenim bioskopskim zadovoljstvom“.

„Moj bioskop je nesputan, pun je ekscesa i zabave“, rekao je Korman, nezavisni filmski maverik. „Osećam se ovako o čemu se radi u Kanu.

Festivalska sekcija Un Certain Regard uručila je svoje nagrade u petak, dajući glavnu nagradu debitantskom dugometražnom filmu Moli Mening Voker, „Kako imati seks“.

Subotnja ceremonija zatvorila je kansko izdanje kome nije nedostajalo spektakla, zvezda ili kontroverze.

Najveće premijere snage izašle su iz konkurencije. Martin Skorseze je debitovao u svom epskom filmu o ubistvima Osagea „Ubice cvetnog meseca“, opsežnoj viziji američke eksploatacije sa Leonardom Dikaprijem i Lili Gledston. „Indijana Džons i brojčanik sudbine“, Indi oproštaj Һarisona Forda, lansiran je uz odavanje počasti Fordu. Ves Anderson je premijerno prikazao „Asteroid Citi“.

Festival je otvoren uz kontroverznu notu. „Žana du Bari“, periodična drama u kojoj glumi Džoni Dep kao Luj KSV, igrala je kao premijerni film. Premijera je označila Depovo najupečatljivije pojavljivanje od završetka njegovog eksplozivnog suđenja prošle godine sa bivšom suprugom Amber Һerd.