Antić: Rast broja inficiranih zbog zimovanja i prazničnih okupljanja

Antić: Rast broja inficiranih zbog zimovanja i prazničnih okupljanja

Direktor Doma zdravlja Kragujevac Vasilije Antić kaže da se u poslednjih nedelju dana u tom gradu povećava broj korona zaraženih. Mislimo da je razlog tome praznik koji je bio četiri dana, dosta naših građana je bilo van grada, kaže Antić.

U Kragujevcu je registrovano još 100 novoobolelih od kovid-19, dok se u Kliničkom centru u tom gradu leče 162 pacijenta, od kojih je 15 na respiratorima.

„Zabrinuti smo naravno. U poslednjih nedelju dana povećava se broj korona zaraženih. Mislimo da je razlog tome praznik koji je bio četiri dana, dosta naših građana je bilo van grada, na planinama, Zlatiboru, Goliji, Kopaoniku“, rekao je direktor Doma zdravlja Vasilije Antić.

On je dodao i da su građani uglavnom putovali porodično, što znači da ako je jedan član bio zaražen koronom, infekciji su bili izloženi i drugi članovi.

„Od stotinak zaraženih, 20 je starijih od 60 godina, a više od 60 posto su mladji od 40 godina“, rekao je Antić jutros za Dnevnik RTS-a.

Prema njegovim rečima, put zaražavanje ide od porodičnih druženja ili druženja mladih koji zatim prenose virus na ostale članove domaćinstva.

„Sada beležimo dosta zapaljenja pluća, stomačnih tegoba i u odnosu na decembar su teže kliničke slike koje zahtevaju hospitalizaciju. Zato i u našem Kliničkom centru počinje da raste broj pacijenata“, rekao je Antić.