Predsednik Zelenski potpisao zakon o ‘cloud’ uslugama

Predsednik Zelenski potpisao zakon o ‘cloud’ uslugama

Kako prenosi Ukrinform, ovo je na Fejsbuku objavilo Ministarstvo digitalne transformacije Ukrajine.

„Predsednik Ukrajine je potpisao zakon o uslugama u ‘oblaku’. Sada će vladine agencije moći da čuvaju podatke u ovakvim servisima“, navodi se u saopštenju.

Napominje se da u cilju obrade sve većeg broja informacija, vlasti i lokalne samouprave treba da periodično povećavaju količinu računarskih i ljudskih resursa.

„Da bismo optimizovali ovaj proces, planiramo da glavne vladine IT usluge premestimo u ‘oblak’“, saopštilo je ministarstvo.

U Ministarstvu finansija su objasnili i da će se to promeniti uvođenjem klaud servisa u vladine agencije.

Prema navodima ministarstva, ovim zakonom će biti otklonjeni rizici od korupcije prilikom kupovine serverske opreme; biće ubrzano uvođenje inovacija u vlast.

„Takođe, zakon o uslugama u oblaku učiniće Ukrajinu privlačnom za najveće svetske dobavljače usluga u oblaku – Microsoft, AVS, Google Cloud. Tako ćemo biti korak bliže izgradnji centara podataka hiper-razmera. Digitalizacija je u toku“, saopštilo je ministarstvo.

Kako je preneo Ukrinform, Vrhovna rada je 17. februara usvojila zakon „O uslugama u ‘oblaku’” koji će regulisati pravne odnose u vezi sa korišćenjem tehnologije računarstva u oblaku, kao i pružanje usluga u oblaku.