Nafta raste iznad 110 dolara, a prirodni gas raste dok tržišta „panika“ zbog Rusije

Nafta raste iznad 110 dolara, a prirodni gas raste dok tržišta „panika“ zbog Rusije

Globalne cene sirove nafte porasle su na više od 110 dolara po barelu, a cena prirodnog gasa je u sredu skočila do novog rekorda u Evropi, pošto je eskalirajuća vojna kampanja Rusije u Ukrajini podstakla strah na tržištima od šoka u snabdevanju.

Fjučersi na naftu Brent, globalni standard, skočili su za skoro 9% na 113,65 dolara po barelu, što je najviši nivo od 2014. Fjučersi nafte u SAD takođe su porasli za više od 8% i trgovali su na 112,25 dolara po barelu. U Evropi je cena veleprodajnog prirodnog gasa porasla za 60% na rekordnih 194 evra (215 dolara) po megavat satu. To je više nego dvostruko u odnosu na prethodni petak.

„Panika na tržištu je ovde“, rekla je Luiz Dikson, viši analitičar tržišta nafte u Ristad Energi-u. „Inicijalna reakcija na povećanje cena nakon sukoba u Ukrajini koji je počeo pre šest dana samo se intenzivira.

Energetska bogatstva Rusije nisu direktno na meti zapadnih sankcija uvedenih nakon invazije na Ukrajinu. Ali to je ogromna karta na koju bi Sjedinjene Države i Evropa još mogle da zaigraju ako Rusija nastavi sa svojim napadom.

„Još uvek je na stolu, nije sa stola“, rekla je sekretar za štampu Bele kuće Jen Psaki za CNN u sredu.

Ali ona je dodala da predsednik Džo Bajden ne želi da „sruši globalna tržišta nafte ili globalno tržište, ili da više utiče na američki narod višim cenama energije i gasa“.

Moskvi je već teže da prodaje isporuke ruske sirove nafte trgovcima i rafinerijama zabrinutim da će biti uhvaćeni u posledicama sankcija usmerenih na finansijski sistem. Operateri tankera su oprezni u pogledu rizika za brodove u Crnom moru, a velike globalne naftne kompanije napuštaju operacije u zemlji.

Najvažnija ruska nafta Urals trgovala se u sredu sa popustom od 18 dolara po barelu u odnosu na naftu Brent, pošto su kupci izbegavali ruski izvoz, kažu analitičari Komercbanke. Popust nije bio toliko veliki od raspada Sovjetskog Saveza, kažu analitičari.

„Razlike u cenama nafte odražavaju jasnu nespremnost da se uzme ruska nafta, a i dalje postoji [] rizik od novih sankcija koje bi mogle indirektno ili direktno uticati na kupovinu ili snabdevanje nafte“, rekao je Šin Kim iz S&P Global Commoditi Insights-a, šef sektora za naftu. analiza snabdevanja i proizvodnje.

Ogroman porast cena dolazi uprkos naporima Zapada da smiri tržišta i rizikuje dalje podsticanje već povišene globalne inflacije. U utorak su Sjedinjene Države i 30 drugih članica Međunarodne energetske agencije odobrile oslobađanje 60 miliona barela rezervi nafte za vanredne situacije, koje bi pokrivale otprilike dve nedelje isporuke ruske nafte.

„Suština je da ovo nije dovoljno da se ohladi tržište. To je malo rešenje za zavoje“, rekao je Majkl Tran, generalni direktor globalne energetske strategije u RBC Capital Markets.

Ogromna povećanja cena će poskupiti gorivo širom sveta, povećavajući troškove putovanja i posla. Oni će takođe povećati inflaciju i mogli bi da otežaju ekonomski rast, komplikujući odluke globalnih centralnih banaka dok pokušavaju da se suprotstave rastu cena.

Investitori se plaše da će izvoz ruske energije biti ograničen ili zaustavljen kao rezultat sukoba u Ukrajini — ključne rute gasovoda, dodatnih zapadnih sankcija koje bi mogle da budu usmerene na srce ruske ekonomije ili odmazde Moskve.

„Ruska nafta vidi da kupovni interes nestaje“, kažu analitičari Commerzbank. „Čini se da tržište sve više određuje cene zbog prekida isporuke ruske nafte“, dodaju oni.

Ruski prirodni gas nastavlja da teče u Evropu, kaže Aleks Froli, tržišni analitičar u Independent Commoditi Intelligence Services. Ali postoji „mnogo neizvesnosti i zabrinutosti oko toga kako bi se stvari mogle promeniti“, rekao je on.

Frolei je napomenuo da je Ujedinjeno Kraljevstvo zabranilo brodove u ruskom vlasništvu i pod kontrolom iz svojih luka, što bi moglo poremetiti isporuke tečnog prirodnog gasa iz Rusije koje čine između 3% i 4% snabdevanja gasom u zemlji.

„Trgovci mogu biti zabrinuti da li kontinentalna Evropa uvodi sličnu zabranu ruskih brodova“, rekao je on.

Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznički proizvođači, uključujući Rusiju, složili su se u sredu da se pridržavaju svog plana postepenog dodavanja nafte na tržište, prkoseći pritiscima razvijenih ekonomija da učine više na ublažavanju cena.

Grupacija koju predvodi Saudijska Arabija, nazvana OPEK+, navela je u saopštenju da će povećati proizvodnju za 400.000 barela dnevno u aprilu – što je mali deo ruske proizvodnje sirove nafte od 10 miliona barela dnevno.

„Trenutne osnove tržišta nafte i konsenzus o njegovim izgledima ukazivali su na dobro izbalansirano tržište i da trenutna volatilnost nije uzrokovana promenama u osnovama tržišta, već trenutnim geopolitičkim razvojem“, rekao je OPEK+.

Mnoge od najvećih svetskih naftnih kompanija napuštaju Rusiju ili zaustavljaju nova ulaganja u projekte istraživanja i razvoja polja.

ExxonMobile je u utorak saopštio da napušta svoj poslednji projekat u zemlji, Sahalin-1 — koji je najavljen kao „jedna od najvećih pojedinačnih međunarodnih direktnih investicija u Rusiji“. Podružnica kompanije Exxon bila je operater projekta, a odluka kompanije da napusti prekinuće njeno prisustvo u Rusiji duže od 25 godina.

BP, Shell i norveški Ekuinor su ove nedelje rekli da nameravaju da napuste svoja ruska preduzeća zbog verovatnog udara milijardi dolara u njihove bilanse. Francuska kompanija TotalEnergies zaustavila je nove investicije.