U Valensiji uhapšeno 17 pripadnika „balkanskog kartela“, zaplenjeno 820 kilograma kokaina

U Valensiji uhapšeno 17 pripadnika „balkanskog kartela“, zaplenjeno 820 kilograma kokaina

Španska policija zaplenila je u Valensiji više od 820 kilograma kokaina i uhapsila 17 ljudi, uključujući i vođu grupe. Španski mediji prenose da je reč o pripadnicima „balkanskog kartela“ koji imaju kontakte u Latinskoj Americi, Evropi i Dubaiju.

U osam odvojenih akcija, osim kokaina, španska policija je zaplenila i 226.500 evra, tri GPS uređaja za praćenje, 13 vozila i brojne druge dokaze, navodi se u saopštenju.

Dodaju da je organizovana kriminalna grupa, poreklom iz Albanije, koristila auto-perionicu kao bazu u kojoj su pripadnici grupe dobijali zadatke i instrukcije.

Grupa je, kako navode iz policije, navodno povezana sa međunarodnim krijumčarenjem kokaina na istoku Španije i jedna je od najvećih i najaktivnijih u zemlji.

Dodaju da je policija saznala za grupu tokom 2023. godine, kada su otkriveni slučajevi krijumčarenja velike količine kokaina i pranja novca.

Pripadnici „balkanskog kartela“ uhapšeni su prošle godine u okviru međunarodne akcije i u Srbiji. Protiv 20 pripadnika te grupe, koji su uhapšeni u maju 2023, podignuta je optužnica u novembru zbog sumnje da su učestvovali u međunarodnoj trgovini sedam tona kokaina.