Telo otetog aktiviste protiv rudarstva pronađeno je u zapadnom Meksiku

Telo otetog aktiviste protiv rudarstva pronađeno je u zapadnom Meksiku

Vlasti u zapadnom Meksiku saopštile su u nedelju da su pronašle telo aktiviste protiv rudarstva Higinija Trinidada de la Kruza, piše AP.

Tužioci su rekli da je De la Kruzovo telo pronađeno na seoskom putu u državi Halisko blizu granice sa susednom državom Kolima. Rekli su da je izgleda da je de la Kruz upucan.

Grupa zajednice Tiskini je u saopštenju navela da je de la Kruz kidnapovan u subotu.

Grupa je rekla da je on bio aktivista za životnu sredinu i zajednicu u gradu Ajotitlan u Halisku. De la Kruz se protivio i nelegalnoj seči i iskopavanju gvozdene rude koji su promenili životnu sredinu ruralne zajednice.

Državni tužioci u Halisku rekli su da istražuju zločin, ali je Tiskini pozvao savezne tužioce da preuzmu slučaj.

Grupa je takođe zahtevala zaštitu za stanovnike Ajotitlana, rekavši da je to „zajednica pod opsadom narko kartela koji pljačkaju njenu zemlju i prirodne resurse kroz ilegalno rudarenje i seču šuma“.

U Meksiku je uobičajeno da karteli učestvuju ili profitiraju od takvih aktivnosti.

Zločini protiv aktivista u Meksiku su depresivno česti.

Prošle nedelje je i sam ubijen aktivista koji je dokumentovao ubistva u jednom od najsmrtonosnijih gradova Meksika.

Adolfo Enrikez je ubijen u gradu Leon, u severno-centralnoj državi Gvanahuato. Grad ima treći najveći broj ubistava u Meksiku, iza pograničnih gradova Tihuana i Siudad Huarez.

Enrikez je godinama objavljivao jednostavnu, dirljivu zbirku svakog ubistva u Leonu, pišući samo nekoliko sati pre smrti da se „ubistvo broj 55 u Leonu do sada u novembru dogodilo upravo u naselju Margaritas“.

On je sam postao žrtva ubistva broj 56 kasno u utorak, potvrdili su lokalni policijski i državni tužioci, ne iznoseći detalje o napadu.

U Meksiku je od 2021. ubijeno šest aktivista dobrovoljnih potraga koji su tražili nestale rođake.

Prema izveštaju nevladine grupe Global Vitness iz 2022. godine, Meksiko je bio najsmrtonosnije mesto na svetu za aktiviste za zaštitu životne sredine i kopnenu odbranu 2021. godine, sa 54 ubijena te godine.