Novinar veteran ubijen na Zapadnoj obali

Novinar veteran ubijen na Zapadnoj obali

Širin Abu Akleh, palestinska novinarka koja je radila za Al Džaziru više od dve decenije, ubijena je u sredu dok je izveštavala o izraelskom vojnom napadu na grad Dženin na severnom delu Zapadne obale. Palestinske vlasti tvrde da joj je izraelska vojska pucala u glavu.

51-godišnjakinja je hitno prebačena u bolnicu nakon što je zadobila kritične povrede, ali je proglašena mrtvom, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja, okrivljujući izraelske snage za njenu smrt.

Al Jazeera je incident nazvala „gnusnim zločinom“ i tvrdila da su Izraelci namjerno gađali Abu Akleha kako bi zastrašili medije. Očevici su rekli da ju je pogodio metak ispod uha, zaobilazeći šlem koji je nosila radi zaštite, navodi agencija.

„Pozivamo međunarodnu zajednicu da osudi i pozove izraelske okupacione snage na odgovornost za namerno ubistvo našeg kolege“, navodi se u saopštenju.

Drugi palestinski novinar Ali Samoudi navodno je pogođen u leđa u Dženinu u sredu i u stabilnom je stanju, saopštile su palestinske vlasti.

Izraelska strana nije ni potvrdila ni negirala odgovornost za smrt Abu Akleha. Ministar spoljnih poslova Jair Lapid nazvao je njenu smrt „tužnom“ i obratio se palestinskim zvaničnicima da učestvuju u obdukciji „kako bi se došlo do istine“.

Poznata i poštovana ličnost u arapskom svetu, Abu Akleh je radio za nekoliko novinskih agencija pre nego što se pridružio Al Džaziri 1997. godine.

Izraelske snage, uključujući ID, graničnu patrolu i bezbednosnu agenciju Šin Bet, sprovodile su skoro svakodnevne racije na Zapadnoj obali usred serije smrtonosnih napada palestinskih militanata u Izraelu. Grad Dženin i njegov izbeglički kamp bili su među primarnim ciljevima. U nekoliko navrata, racije su eskalirali u smrtonosne sukobe između izraelskih trupa i palestinskih boraca.

Neki civili su uhvaćeni u unakrsnoj vatri, uključujući tinejdžerku koja je ubijena u blizini Vitlejema u aprilu dok se vraćala kući sa studija. IDF je potvrdila da je pogođena pucnjavom njihovih trupa, ali je rekla da su vojnici gađali Palestince koji su na njih bacali zapaljive bombe i da su imali pravo da koriste smrtonosnu silu kao odgovor.