Srbin se izjasnio da nije kriv za kidnapovanje svoje žene iz njenog stana u Španiji

Srbin se izjasnio da nije kriv za kidnapovanje svoje žene iz njenog stana u Španiji

Biznismen iz Floride optužen za februarski nestanak svoje otuđene supruge u Španiji izjasnio se u ponedeljak da nije kriv nakon što su federalni tužioci doveli u pitanje njegovu prodaju nekoliko nekretnina neposredno pre njenog nestanka, rekavši da bi mu milionski prihodi omogućili da pobegne ako je pušten uz kauciju.

David Kneževič, 36, izjasnio se o krivici tokom kratkog saslušanja u saveznom sudu u Majamiju. Njega je FBI uhapsio 4. maja na međunarodnom aerodromu u Majamiju kada se vraćao iz rodne Srbije. On je federalno optužen za kidnapovanje svoje 40-godišnje supruge Ane Hedao Kneževič, koja se i dalje vodi kao nestala u slučaju koji je privukao pažnju međunarodnih medija. On je u zatvoru bez garancije.

Tužioci i porodica Ane Kneževič veruju da je naturalizovana Amerikanka iz Kolumbije mrtva, iako njen muž nije optužen za njeno ubistvo. Tužioci u sudskim podnescima nazvali su dokaze protiv njega „snažnim“.

Ali Džejn Vajntraub, Kneževićev advokat, dovela je u pitanje dokaze i planira da traži njegovo oslobađanje.

U sudskim podnescima krajem prošle nedelje, tužioci su tvrdili da Kneževič treba da ostane u zatvoru do suđenja, rekavši da on predstavlja i opasnost za zajednicu i rizik od bekstva.

Stanovnik Fort Loderdejla, koji ima dvojno državljanstvo u SAD i Srbiji, prodao je šest kuća za iznajmljivanje u Južnoj Floridi jednom kupcu mesec dana pre nego što je Ana Kneževič nestala iz svog stana u Madridu 2. februara. Prodao je drugu drugom kupcu tri nedelje nakon , pokazuju zapisi okruga Brovard.

Sedam prodaja je zaradilo 6 miliona dolara. Prodaja uključuje da David Kneževič isporučuje velike druge hipoteke kupcima, a aranžman koji tužioci kažu da bi mu mogao dati dovoljno novca da pobjegne iz zemlje ako se isplate.

Vajntraub je to osporio, rekavši Asošiejted presu u prošlonedeljnom intervjuu da njen klijent ima malo likvidnih sredstava — druge hipoteke ne dospevaju na naplatu do 2027. Ta likvidna imovina koju ima sada je vezana u sudskom postupku koji je pokrenula njegova supruga rođaci, rekla je. Par, koji je takođe posedovao kompjutersku firmu, u braku je 13 godina.

„Nije dobio gotovinu“ od prodaje imovine, rekla je. „Nije tačno reći da ima pristup značajnim sredstvima.

Anina porodica je rekla da je otuđenje para bilo uzavrelo i da ga se plašila dok se borila protiv tvrdnje svog muža da je zaslužio većinu njihove imovine. Vajntraub to osporava, rekavši da je to bio prijateljski razlaz i da su finansijski aranžmani u toku.

Ana Kneževič se preselila u Španiju krajem decembra. Nestala je pet nedelja kasnije nakon što se muškarac u motociklističkoj kacigi ušunjao u njenu stambenu zgradu u Madridu i onemogućio sigurnosnu kameru farbajući sočivo sprejom. Čovek je kasnije viđen kako vadi kofer. Ana Kneževič je visoka oko 1,5 metara i ima 45 kilograma, prema njenoj vozačkoj dozvoli.

Tužioci kažu da imaju čvrste dokaze da je Kneževič bio čovek sa šlemom.

Kažu da je doleteo u Tursku iz Majamija šest dana pre Aninog nestanka, a zatim odmah otputovao u svoju rodnu Srbiju. Tamo je iznajmio automobil Pežo.

Dana 2. februara, bezbednosni video prikazuje ga na 2.600 kilometara od Srbije u madridskoj prodavnici gvožđara kako za gotovinu kupuje selotejp i istu marku boje u spreju čoveka u motociklističkoj kacigi koji je koristio na sigurnosnoj kameri, kažu tužioci.

Tužioci navode da je muškarac sa motociklističkom kacigom iste visine i obrva kao Kneževič i da je njegov mobilni telefon povezan sa Fejsbukom iz Madrida.

Čitači policijskih tablica uočili su registarske tablice koje su u tom periodu ukradene u Madridu u blizini prodavnice motocikala u kojoj je kupljena identična kaciga i na Aninoj ulici u noći kada je nestala. Nekoliko sati nakon što je muškarac sa kacigom izašao iz stana, snimljen je Peugeot identičan onom koji je Kneževič iznajmio i sa ukradenim tablicama kako prolazi kroz naplatnu rampu u blizini Madrida. Vozač se nije mogao videti jer su stakla bila zatamnjena.

Jutro nakon što je njegova supruga nestala, tužioci kažu da je Kneževič poslao SMS ženi iz Kolumbije koju je upoznao u aplikaciji za sastanke da prevede na „savršeni kolumbijski“ španski dve poruke na engleskom. Nakon što ih je žena poslala Kneževiću, dve Anine prijateljice su dobile upravo te poruke sa njenog mobilnog telefona. U porukama je pisalo da se Ana zabavlja sa muškarcem kojeg je tek upoznala na ulici, što prijatelji kažu da nikada ne bi uradila.

Kada je Kneževič vratio Pežo agenciji za iznajmljivanje pet nedelja kasnije, bio je pređen 7.700 kilometara, stakla su mu bila zatamnjena, dve identifikacione nalepnice su uklonjene i postojali su dokazi da je njegova registarska tablica uklonjena, a zatim vraćena .

Vajntraub je u ponedeljak rekla da se njen klijent i dalje nada da će se njegova žena pojaviti na sigurnom „i da će se ova noćna mora“ završiti.