Preminula glumica Olivija Njutn-Džon

Preminula glumica Olivija Njutn-Džon

Olivija Njutn-Džon, superzvezda koja je osvojila Gremi, koja je vladala na pop, kantri, savremenom i dens listama za odrasle sa hitovima kao što su „Phisical“ i „Iou’re the One That I Vant“ i osvojila nebrojena srca pošto je svima omiljena Sandi u blokbaster filmskoj verziji „Grease“ umrla. Imala je 73 godine.

Njutn-Džon, dugogodišnji stanovnik Australije čija je prodaja premašila 100 miliona albuma, umrla je u ponedeljak na svom ranču u južnoj Kaliforniji, napisao je njen suprug Džon Isterling na Instagramu i Fejsbuku.

„Olivija je bila simbol trijumfa i nade više od 30 godina, deleći svoje putovanje sa rakom dojke“, napisao je on. „Tražimo da svi poštuju privatnost porodice tokom ovog veoma teškog vremena.

Od 1973-83, Nevton-John je bio među najpopularnijim zabavljačima na svetu. Imala je 14 najboljih 10 singlova samo u SAD, osvojila je četiri Gremija, glumila je sa Džonom Travoltom u „Grease” i sa Džinom Keli u „Ksanadu”. Brzi duet Travolta-Njutn-Džon, „Iou’re the One That I Vant“, bila je jedna od najvećih pesama tog doba i prodata je u više od 15 miliona primeraka.

„Moja najdraža Olivija, učinila si sve naše živote mnogo boljim“, napisao je Travolta u onlajn objavi. „Vaš uticaj je bio neverovatan. Mnogo te volim. Videćemo se na putu i ​​svi ćemo ponovo biti zajedno. Tvoja od trenutka kada sam te video i zauvek! Tvoj Deni, tvoj Džon!”

„Phisical“, skačući smash sa ocenom R objavljen 1981. godine, bio je broj 1 10 nedelja i proglašen je za pesmu godine Billboard-a uprkos tome što su ga neke radio stanice zabranile. Promotivni klip prilagođen aerobiku, snimljen u ranim godinama MTV-a, osvojio je Gremi za najbolji video.

I muzički i imidža, ​​ona se ponovo osmislila tokom tih godina. Plavokosi, uvek nasmejani Njutn-Džon je u početku favorizovao blage pop-kantri pesme kao što su „Please Mr. Please“ i „Have Iou Never Been Mellov“ i balade koje meko dišu poput „I Honestli Love Iou“, koje su 1975. osvojile Gremi za najbolji ženski pop vokal i ploču godine. Ali pokupila je tempo u „Grease-u“, posebno nakon što je Sandi odbacila svoje bele džempere i bluze zbog crnih kožnih pantalona do struka. „Fizičko“ je čak nateralo Njutn-Džona da se zacrveni dok je svom budućem ljubavniku rekla „Nema više o čemu da se priča/osim ako nije horizontalno“ i na kraju je povikala „Hajde da se pozabavimo životinjama! Životinja!”

„Snimila sam je i onda odjednom pomislila: ‘Bože, možda sam otišla predaleko!’“, rekla je za Entertainment Veekli 2017. godine, prisećajući se kako je pesmu predložio menadžer Rodžer Dejvis. „Pozvao sam Rodžera i rekao: ’Moramo da izvučemo ovu pesmu!‘ On je rekao: „Prekasno je. Već je otišla na radio i kruži na top listama.’ Bio sam užasnut!“

Obožavaoci su preplavili društvene mreže da oplakuju njenu smrt. „Oproštaj s ljubavlju od legende koja će zauvek biti moja prva zaljubljena“, napisao je glumac Danijel Dae Kim. Trejsi Toms je dodala: „Olivija Njutn-Džon je ikona. Mnogo će nam nedostajati.” Gabrijel Union je rekla da su ona i njena sestra gledale „Ksanadu“ „više puta nego što sam mogla da izbrojim“.

Imala je nekoliko hitova nakon „Phisical“, ali njena karijera je opala i Njutn-Džon je postao verovatnije da će praviti vesti zbog njenog privatnog života. 1992. godine, dok je pripremala koncertnu turneju, njen otac je umro i dijagnostikovan joj je rak dojke. Njen brak sa glumcem Metom Latanzijem, sa kojim je dobila ćerku, glumicu-pevačicu Kloi Latanci, raskinuo se 1995. godine, a višegodišnja veza sa snimateljem Patrikom Mekdermotom završila se misteriozno. McDermott je nestao tokom pecanja u Kaliforniji 2005. godine, a njegova sudbina je ostala nepoznata godinama kasnije. U brojnim izveštajima se navodi da on živi u Meksiku, sa novom devojkom.

„Izgubio se na moru i niko zaista ne zna šta se dogodilo“, rekao je Njutn-Džon za australijski „60 minuta“ 2016. „Ljudski je pitati se. Ali znate, to su stvari u životu koje morate prihvatiti i pustiti. Jer kad god prođete kroz teška vremena, uvek postoje te brige.“

Nedavni Nevton-Johnovi albumi uključivali su „Stronger Than Before“; praznična saradnja sa Travoltom, „Ovaj Božić“ i autobiografski „Gaia: One Voman’s Journei“, inspirisan njenom borbom sa rakom i gubitkom njenog oca.

Njutn-Džon se udala za Džona Isterlinga, osnivača kompanije Amazon Herb, 2008. Bila je uključena u brojne dobrotvorne svrhe, služeći kao ambasador dobre volje za Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu i kao nacionalni portparol Koalicije za zaštitu životne sredine za zdravlje dece. Takođe je osnovala Olivia Nevton-John Cancer and Vellness Center u Melburnu, Australija.

Njutn-Džon je bila ćerka nemačkog profesora književnosti Brina Njutn-Džona i Iren Bron, čiji je otac bio dobitnik Nobelove nagrade fizičar Maks Bron. Njutn-Johnovi su se preselili u Australiju kada je Olivija imala 5 godina, ali se ona vratila u Englesku u tinejdžerskim godinama i živela sa svojom majkom nakon što su njeni roditelji raskinuli. Rano je sanjala da postane veterinar, ali je pobeđivala na pevačkim takmičenjima u srednjoj školi, a pre 20. godine obilazila je vojne baze i klubove i snimila svoj prvi singl „Till Iou Sai Iou’ll Be Mine“. Godine 1971. obradila je pesmu Boba Dilana „If Not for Iou“ i započela blisko partnerstvo sa prijateljem iz Australije, Džonom Fararom, koji je producirao pesmu i kasnije napisao „Iou’re the One That I Vant“, „Magic“ i nekoliko drugi hitovi za nju.

Od detinjstva je volela kantri muziku, posebno ploče Ernija Forda iz „Tenesija”, ali njen rani uspeh nije impresionirao kritičare ili neke kolege muzičare. Recenzija Village Voicea uporedila ju je sa gejšom koja „čini svoj glas manjim nego što zaista jeste samo da bi zadovoljila muškarce“. Kada je Njutn-Džon pobedio Doli Parton i Loretu Lin za najboljeg umetnika Asocijacije kantri muzike iz 1973. godine, Temi Vinet je pomogla da se osnuje Udruženje kantri zabavljača, klub dizajniran da isključi Njutn-Džona i druge crossover izvođače.

Ali Njutn-Džon je imao obožavaoca šou biznisa koji je sa njom postao jedan od najnezaboravnijih timova u filmu. Travolta je glumio u scenskoj verziji „Grease“-a i za planirani film mislio je da će Njutn-Džon biti „krajnji“ Sendi, fina devojka koja postaje tvrda u poslednjem činu i dobija svog muškarca.

„Brinuo sam da sam sa 29 bio prestar da igram srednjoškolku“, rekao je Njutn-Džon, koji je insistirao na testiranju ekrana pre nego što je prihvatio ulogu, za The Telegraph 2017. „Sve oko snimanja filma je bilo zabavno, ali ako sam morao da izaberem omiljeni trenutak, to je bila transformacija iz onoga što ja zovem Sendi 1 u Sendi 2. Morala sam da igram drugačiji lik i da nosim drugačiju odeću, a kada sam obukla tu usku crnu odeću da pevam ‘Ti si onaj koji želim“, dobio sam sasvim drugačiju reakciju od momaka na setu.

Iza nje je ostao muž; ćerka Kloi Latanci; sestra Sara Njutn-Džon; brat Tobi Njutn-Džon; i nekoliko bratanica i nećaka.