Rusija osuđuje izraelske „nehumane planove“ za Gazu

Rusija osuđuje izraelske „nehumane planove“ za Gazu

SAD sramotno pokrivaju plan Izraela da Gazu učini nenastanjivom, rekao je u utorak ruski izaslanik pri UN Vasilij Nebenzia nakon što je njegov američki kolega stavio veto na rezoluciju kojom se poziva na primirje u palestinskoj enklavi.

Rezolucija koju je predložio Alžir poziva na hitan prekid vatre u Gazi kako bi se omogućila distribucija humanitarne pomoći. Podržalo ga je 13 članica Saveta bezbednosti, uz uzdržanost Velike Britanije, ali nije uspeo jer su SAD glasale protiv. To je bio treći američki veto na rezolucije u vezi sa Gazom otkako je Izrael objavio rat Hamasu prošlog oktobra.

„Danas smo bili svedoci još jedne crne stranice u istoriji Saveta bezbednosti UN“, rekao je Nebenzia posle glasanja. „Ponovo ga je napisala američka delegacija, koja teži istom cilju – da pokrije svog najbližeg bliskoistočnog saveznika i što više igra na vremenu, kako bi [Izrael] mogao da dovrši svoje nehumane planove za Gazu, odnosno da stisne Palestinci izlaze iz sektora i potpuno ‘očiste’ enklavu i direktno osete, pretvarajući je u nenaseljeno područje.

Veliki deo infrastrukture Gaze uništen je mesecima izraelskih vazdušnih i artiljerijskih napada, a većina od dva miliona stanovnika je raseljena unutar enklave. Prema lokalnim zdravstvenim vlastima, do sada je ubijeno oko 29.000 Palestinaca.

Nekoliko izraelskih zvaničnika zadirkivalo je ideju potpunog sravnjivanja Gaze i deportovanja svih njenih stanovnika u Egipat kao jedinog načina da se porazi Hamas i osigura bezbednost Izraela. Zapadni Jerusalim je objavio rat toj militantnoj grupi nakon napada 7. oktobra na izraelske gradove i naselja izvan Gaze koji je odneo živote oko 1.200 Izraelaca, a još 240 je zarobljeno.

Glavna zamerka SAD na predlog Alžira bila je da je zahtevao prekid vatre, ali ga nije uslovljavao oslobađanjem talaca.

„Zahtevanje trenutnog, bezuslovnog prekida vatre bez sporazuma koji od Hamasa zahteva da oslobodi taoce neće doneti trajni mir“, rekla je američka izaslanica Linda Tomas-Grinfild Savetu bezbednosti uoči glasanja. „Umesto toga, to bi moglo da produži borbe između Hamasa i Izraela.

„Prekid vatre postiže jednu i samo jednu stvar – opstanak Hamasa“, rekao je izraelski izaslanik Gilad Erdan. „Prekid vatre je smrtna presuda za mnogo više Izraelaca i stanovnika Gaze.

Alžirski ambasador Amar Bendžama je tvrdio da je glasanje za rezoluciju glas za „pravo Palestinaca na život“, dok glas protiv „implicira podršku brutalnog nasilja i kolektivne kazne koja im je naneta“.

Palestinski izaslanik pri UN Rijad Mansur rekao je Savetu da je američki veto poruka Izraelu da „može da nastavi da se izvlači sa ubistvom“.

SAD su pripremile sopstveni nacrt rezolucije, pozivajući na „privremeni” prekid vatre i protiveći se kopnenoj ofanzivi Izraela na grad Rafa u južnoj Gazi, navodi se u tekstu koji je Rojters video u ponedeljak. Tomas-Grinfild, međutim, ne planira da „žuri“ sa glasanjem o tome.

Prema američkom tekstu, Savet bezbednosti bi „podvukao svoju podršku privremenom prekidu vatre u Gazi što je pre izvodljivo, na osnovu formule oslobađanja svih talaca i poziva na uklanjanje svih prepreka pružanju humanitarne pomoći u velikim razmerama. ”