Izrael otkriva znake aktivnosti Hamasa u Šifi, ali obećani komandni centar ostaje neuhvatljiv

Izrael otkriva znake aktivnosti Hamasa u Šifi, ali obećani komandni centar ostaje neuhvatljiv

Izraelska vojska je pre tri nedelje predstavila detaljan 3D model bolnice Šifa u Gazi – koji prikazuje niz podzemnih instalacija za koje je rekla da su deo razrađenog komandnog i kontrolnog centra Hamasa ispod najvećeg zdravstvenog centra na teritoriji, piše AP.

Nekoliko dana nakon što je preuzela kontrolu nad bolnicom, vojska tek treba da otkrije ovaj navodni centar. Ali objavila je video snimke oružja koje je navodno zaplenjeno u bolnici, tunela koji prolazi kroz kompleks i video snimke na kojima se vidi kako Hamasovi militanti vuku taoce kroz bolničke hodnike. Izrael kaže da će biti još mnogo toga.

Ono što Izrael pronađe – ili ne pronađe – moglo bi da odigra veliku ulogu u njegovim naporima da prikupi međunarodnu podršku za svoj rat protiv Hamasa, koji je pokrenut 7. oktobra kao odgovor na krvavi prekogranični napad islamske militantne grupe.

Evo bližeg pogleda na izraelsku raciju na bolnicu Šifa.

Bolnice u Gazi su imale centralnu ulogu u narativima duela oko rata.

Bolnice uživaju poseban zaštićeni status prema međunarodnom ratnom pravu. Ali mogu izgubiti taj status ako se koriste u vojne svrhe.

Izrael već dugo tvrdi da Hamas koristi bolnice, škole, džamije i stambene četvrti kao živi štit. Konkretno, kaže se da Hamas ima skrivene komandne centre i bunkere ispod prostranog područja Šife. Hamas negira optužbe.

Izrael kaže da se druge bolnice na sličan način koriste u vojne svrhe. Naredila je evakuaciju brojnih bolnica u Gazi, uključujući Šifu, dok nastavlja sa svojom kopnenom operacijom protiv Hamasa.

UN i druge međunarodne organizacije kažu da su ove evakuacije ugrozile pacijente i preplavile preostale bolnice na opkoljenoj teritoriji.

S obzirom da se Izrael već suočava sa sve većom međunarodnom kritikom svoje ofanzive, neuspeh u otkrivanju značajnog prisustva Hamasa mogao bi pojačati pritisak da se operacija zaustavi. Izrael je obećao da će nastaviti sve dok ne uništi Hamas.

Izraelska vojska objavila je video snimke na kojima se vide AK47, municija i druga vojna oprema za koju je rekla da je pronađena u jedinici za magnetnu rezonancu bolnice. Takođe je rečeno da je u bolničkoj garaži otkrio Tojotin kamionet pun oružja. Čini se da je to vozilo istog tipa kamiona koji su koristili Hamasovi militanti tokom upada 7. oktobra.

U nedelju je objavio snimak tunela od 55 metara (60 jardi) u dvorištu bolnice. Podzemna konstrukcija je bila jako utvrđena i vodila je do vrata otpornih na eksploziju sa otvorom za koji Izrael kaže da je trebalo da ga koriste snajperisti Hamasa.

Takođe je objavio snimke bezbednosnih kamera Hamasovih militanata koji prate, kako je Izrael rekao, dva taoca – jedan sa Tajlanda, drugi iz Nepala – koji su zarobljeni u prekograničnom napadu 7. oktobra. Na jednom snimku prikazana je grupa muškaraca kako na silu vuku svoje taoce kroz glavni ulaz bolnice i niz hodnik. Na drugom je prikazana grupa muškaraca, uključujući najmanje jednog revolveraša, kako guraju nepokretnog čoveka na nosilima u hodniku. Na oba snimka mogli su se videti bolnički radnici.

Video snimci su imali vremenske oznake od jutra 7. oktobra, koje odgovaraju vremenu napada. Ali lica dvojice navodnih talaca bila su zamagljena, što je otežavalo verifikaciju autentičnosti video snimaka.

Vojska je takođe objavila fotografije, kako je rekla, dva vojna džipa ukradena od izraelske vojske. Na fotografijama se vide džipovi parkirani u bolničkom kompleksu ujutru nakon napada.

„Do sada je istina jasna: Hamas ratuje iz bolnica, plaća teror iz bolnica“, rekao je glavni portparol izraelske vojske, kontraadm. Daniel Hagari. „Svako kome je stalo do budućnosti čovečanstva mora da osudi Hamas.

Hamas je umanjio slike, rekavši da je ljudima u svom pritvoru nudio medicinski tretman.

„Mi stavljamo naše borce u opasnost kako bismo povređenim zatvorenicima garantovali najbolji mogući tretman u bolnicama u Pojasu Gaze“, navodi se u saopštenju militantne grupe.

Osama Hamdan, najviši lider Hamasa sa sedištem u Bejrutu, priznao je da bi Izrael mogao da pronađe tunel „ovde ili tamo“.

„Ne poričemo da postoje stotine kilometara tunela u Gazi i oko nje“, rekao je on na konferenciji za novinare. Ali on je rekao da Hamas ne koristi bolnice za militantne aktivnosti.

Izrael nije rekao kuda vodi tunel Šifa niti je naveo za šta je korišćen.

Takođe još uvek nije pružio ništa slično slikama podzemnih bunkera i konferencijskih sala koje je prikazao na ilustraciji od 27. oktobra.

Hamdan, lider Hamasa, ismevao je dosadašnja otkrića Izraela. „Izraelci su rekli da postoji komandni i kontrolni centar, što znači da je stvar veća od samog tunela“, rekao je on.

Izraelski vojni zvaničnici kažu da su te početne ilustracije bile „konceptualne“ i da ih nije trebalo shvatiti doslovno. Takođe su obećali još mnogo otkrića dok trupe nastavljaju sa mukotrpnim zadatkom čišćenja kompleksa koji se prostire na više od 10 hektara (40.000 kvadratnih metara).

„Biće potrebno vremena“, rekao je potpukovnik Ričard Heht, još jedan vojni portparol.