Zajam Svetske banke od 82,6 miliona evra i za „zeleni oporavak“ Srbije

Zajam Svetske banke od 82,6 miliona evra i za „zeleni oporavak“ Srbije

„Zajmom za razvojne politike za efikasnost javnog sektora i zeleni oporavak, koji je sinoć odobrio Odbor izvršnih direktora Svetske banke, obezbediće se 82,6 miliona evra za osnaživanje ovih reformskih planova i ubrzanje oporavka Srbije od posledica pandemije kovida 19“, navodi se u saopštenju Svetske banke.

„Srbija se krupnim koracima kreće ka bržem zelenijem, otpornijem i inkluzivnijem ekonomskom rastu, sprovodeći niz pravnih i regulatornih reformi“, saopštila je Svetska banka.

Takav razvoj, kako se navodi, vodi stvaranju efikasnijeg i transparentnijeg javnog sektora spremnog da poveća otpornost ekonomije na prirodne nepogode i klimatske promene.

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva rekao je da budžetska podrška Srbiji predstavlja značajan deo rada Grupe Svetske banke i blisko je povezana sa aktivnostima smanjivanja siromaštva i podsticanja napretka, sa snažnim fokusom na ekološku održivost i reagovanje na klimatske promene.

„Reforme javnog sektora i ozelenjavanje oporavka od velikog su značaja i za ubrzanje procesa pridruživanja Srbije Evropskoj uniji“, rekao je Ndegva.

Kroz dvostruki pristup Srbija će, kako se navodi, dobiti pomoć za unapređenje efikasnosti javnog sektora i pokretanje zelenog oporavka, i to u saradnji sa Francuskom agencijom za razvoj (AFD), koja svojom dodatnom finansijskom podrškom Vladi Srbije pomaže aspekte inicijative usmerene na zeleni oporavak.

Dodaje se da se očekuje da će efikasnost javnog sektora biti unapređena kroz povećanje transparentnosti i efikasnosti postupaka javnih nabavki, unapređenje mehanizama zapošljavanja u javnom sektoru, efikasnije upravljanje programima socijalne zaštite, bolju kontrolu državne pomoći i izgradnju predvidljivijeg pravnog okvira za devizno poslovanje.

Zeleni oporavak će biti usmeren i na smanjenje zagađenja vazduha i stvaranje zakonskog okvira za izradu klimatskih politika, od čega bi korist, kako se ističe, trebalo da imaju građani iz svih segmenata stanovništva.

„Za nas ova aktivnost označava tek početak značajne i sveobuhvatne podrške Srbiji na polju zelenog oporavka. Već sarađujemo i sa drugim razvojnim partnerima na pripremi programa reformi za narednih nekoliko godina u cilju ostvarivanja zelenijeg, otpornijeg i inkluzivnijeg rasta“, rekao je Ndegva.