Tesla dobija preko 330 miliona dolara za smanjenje poreza od Nevade

Tesla dobija preko 330 miliona dolara za smanjenje poreza od Nevade

Nevada je u četvrtak odobrila više od 330 miliona dolara za smanjenje poreza za proizvođača električnih vozila Tesla Inc koji će uložiti više od 3,6 milijardi dolara u državu kako bi proširio svoj kompleks Gigafactori sa dve nove fabrike, prenosi Rojters.

Tesla je u januaru objavila da će jedna od dve nove fabrike masovno proizvoditi svoj dugo odlagani poluelektrični kamion, a druga će proizvoditi svoju novu baterijsku ćeliju 4680.

Fabrika ćelija bi mogla da proizvodi dovoljno baterija za 2 miliona lakih vozila godišnje, uključujući 4680, što je ključno da Tesla ispuni cilj da prepolovi troškove proizvodnje i poveća proizvodnju baterija skoro 100 puta do 2030.

Odbor Kancelarije za ekonomski razvoj guvernera Nevade (GOED) saopštio je u četvrtak da Tesla mora da otvori 3.000 radnih mesta uz prosečnu satnicu od 33,49 dolara.

Poslednji put Tesla je dobio poreske olakšice od Nevade 2014. godine, kada je guverner države Brajan Sandoval potpisao paket zakona za obezbeđivanje 1,3 milijarde dolara za smanjenje poreza i druge podsticaje.