„Stiže recesijski šok“, upozorava velika američka banka

„Stiže recesijski šok“, upozorava velika američka banka

Rastuća inflacija povećava rizik od velikog ekonomskog pada, kaže Bank of America.

Makroekonomska slika se brzo pogoršava i mogla bi da gurne američku ekonomiju u recesiju jer Federalne rezerve pooštravaju monetarnu politiku kako bi ukrotile rastuću inflaciju, upozorila je u petak Bank of America (BofA).

„Šok inflacije se pogoršava, šok stopa tek počinje, recesijski šok dolazi“, napisao je glavni investicioni strateg BofA, Majkl Hartnet, u nedeljnoj belešci klijentima, koju je video Rojters. On je dodao da bi u ovom kontekstu, gotovina, volatilnost, roba i kriptovalute mogli nadmašiti obveznice i akcije.

Ranije ove nedelje, izvršni direktor JPMorgana, Džejmi Dajmon, rekao je u svom godišnjem pismu akcionarima da kombinacija inflacije, sukoba u Ukrajini i sankcija Rusiji može „dramatično povećati rizike“ za SAD. On je upozorio na nepredvidive posledice po ekonomiju zemlje.

U sredu su Federalne rezerve iznele svoj plan za smanjenje bilansa stanja, dok su takođe razgovarale o tempu predstojećih povećanja kamatnih stopa, jer se suočava sa inflacijom koja je na vrhuncu od četiri decenije. Investitori očekuju da će regulator povećati svoju ključnu kamatnu stopu za 50 baznih poena na svom sledećem sastanku početkom maja.