Sindikati traže minimalac od 39.000 dinara, poslodavci tvrde da nema uslova

Sindikati traže minimalac od 39.000 dinara, poslodavci tvrde da nema uslova

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković i Zoran Mihajlović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije izneli su različite stavove u Novom danu oko minimalne cene zarada u toku naredne godine. Dok Atanacković ima stav da privrednici zbog ekonomske situacije nemaju mogućnosti da povećaju zarade, Mihajlović insistira da minimalac bude 39.000 dinara i napominje da će i sa tom zaradom građani jedva preživljavati. Poslodavci smatraju da će povećanje plata izazvati ekonomsku nestabilnost, jer je u nejednakosti sa ekonomskim rastom, dok sindikalisti odgovaraju da će se nastaviti odlazak kvalitetne radne snage i da je nehumano da radnici ne mogu da prežive mesec sa svojom zaradom.

Podsetimo, članovi Socijalno-ekonomskog saveta (SES) Srbije počeli su pregovore o minimalnoj ceni rada u 2022. godini. Minimalna cena rada u Srbiji ove godine je nešto više od 32.000 dinara, a predlog Vlade Srbije je da u narednoj godini bude povećana na oko 35.000 dinara.

„Zvanično već godinama govorimo o 350.000 zaposlenih koji primaju minimalne zarade, međutim, treba reći da značajno veći broj prima nešto veće zarade nego što su minimalne. Propisano je da se minimalne zarade daju svim zaposlenima kada je firma u blizini stečaja, međutim, poslodavci koji mogu ili moraju, u situaciji su da nešto povećaju primanja, pa će umesto 35.000 dati 36.000. Sve u svemu, određivanje minimalne zarade svake godine određuje i sudbinu ostalih plata, odnosno to je početni reper šta će se dešavati sa platama u narednoj godini“, kazao je Atanacković.