Sav ruski izvoz uskoro bi mogao biti u rubljama

Sav ruski izvoz uskoro bi mogao biti u rubljama

Zemlja je glavni dobavljač nafte, gasa, hrane, metala, drveta i drugih proizvoda na globalnom tržištu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nagovestio je u sredu da bi ceo izvoz energije i roba iz zemlje mogao da se procenjuje u rubljama. Moskva je već zahtevala da se izvoz gasa u neprijateljske zemlje plaća u ruskoj valuti.

Peskov je upitan o komentarima predsednika parlamenta Vjačeslava Volodina, koji je ranije tokom dana pozvao na određivanje cena za sve ruske robe u domaćoj valuti.

„Ovo je ideja na kojoj svakako treba raditi“, rekao je portparol Kremlja.

Prema Peskovu, uloga američkog dolara kao globalne rezervne valute je već bila pogođena i prelazak na određivanje cena najvećeg ruskog izvoza u rubljama bio bi „u našim interesima i interesima naših partnera“.

Ruski predsednik Vladimir Putin je prošle nedelje naredio vladi da razvije neophodne alate za prebacivanje svih plaćanja za ruski prirodni gas sa „neprijateljskih država“ na rublje od 31. marta. Mera se odnosi na zemlje koje su uvele ekonomske sankcije Rusiji i zamrznule devizne rezerve Moskve.

Kao odgovor, Volodin je u povezanom postu na Telegramu rekao: „Ako želite gas, pronađite rublje“, dodajući: „Štaviše, bilo bi ispravno – tamo gde je to korisno za našu zemlju – proširiti listu izvoznih proizvoda po ceni u rubljama da uključuje: đubrivo, žitarice, prehrambeno ulje, ugalj, sirovu naftu, metale, drvo, itd.”