Saudijska Arabija će potrošiti preko 5 milijardi dolara na osiguranje i gomilanje rezervi

Saudijska Arabija će potrošiti preko 5 milijardi dolara na osiguranje i gomilanje rezervi

Saudijska Arabija će potrošiti više od 5 milijardi dolara na isplate socijalnog osiguranja i očuvanje strateških rezervi, jer naftom bogato kraljevstvo oseća ugriz globalne inflacije.

Saudijska Arabija je prošla relativno dobro u upravljanju inflacijom, pri čemu su potrošačke cene prošlog meseca porasle za 2,2 odsto, ali su Saudijci počeli da osećaju uticaj rasta cena.

Kraljevski sud je uputio oko 2,8 milijardi dolara direktnih isplata osobama koje su registrovane u socijalnom osiguranju i na Citizens Account, program osnovnog prihoda, navodi se u saopštenju.

Ostatak bi bio izdvojen za „obuđivanje strateških rezervi osnovnih dobara“, javila je u ponedeljak zvanična državna novinska agencija.

Odluka je doneta nakon što je komitet za ekonomska pitanja na čelu sa prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom, svakodnevnim vladarom zemlje koji nadgleda ekonomske reforme u zemlji, sproveo studiju o globalnim cenama i njihovom mogućem uticaju na Saudijce, navodi se u saopštenju.

Saudijska Arabija, najveći svetski izvoznik nafte, tradicionalno vezuje volatilnost cena sirove nafte sa državnom potrošnjom. Bio je jedan od glavnih korisnika visokih cena nafte ove godine.

Ali nakon što je u prvom kvartalu ove godine objavio suficit od 15 milijardi dolara, ministar finansija je rekao da vlada namerava da iskoristi novac za jačanje svog fonda bogatstva i povećanje državnih rezervi, dok napreduje sa planovima da uzdrma svoju ekonomiju koja se oslanja na naftu .

Devizne rezerve zemlje pale su na 453 milijarde dolara, što je pad u odnosu na vrhunac od 700 milijardi dolara iz 2014. Takođe ima oko 338 milijardi SR (90,1 milijardi dolara) u rezervama u lokalnoj valuti.