Rusija objašnjava prebacivanje gasa za rublje

Rusija objašnjava prebacivanje gasa za rublje

Odluka Rusije da promeni mehanizam plaćanja za izvoz prirodnog gasa u svoju domaću valutu je „očigledna i razumljiva“ u svetlu zapadnih sankcija, koje su zamrznule polovinu inostranih sredstava Rusije, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za India Todai u utorak.

Prema rečima visokog ruskog diplomate, zapadni kupci više neće moći da plaćaju gas preko Gaspromovih bankovnih računa u inostranstvu, koji se lako mogu zamrznuti sankcijama. Umesto toga, „oni će platiti preko Gasprombanke, nezavisnoj instituciji“.

Oni će platiti isti iznos koji duguju po postojećim ugovorima, ali će platiti preko posebnog računa koji će morati da otvore u ovoj banci“, naveo je Lavrov. On je objasnio da će, iako će kupci i dalje plaćati u valuti koju biraju, Gazprombanka će konvertovati uplate u rublje, omogućavajući ruskom dobavljaču gasa Gaspromu da dobije iznos koji duguje u nacionalnoj valuti bez pretnje da bi ta sredstva mogla da postanu predmet sankcija. .

„Oni neće moći da drže ovaj novac u svojim bankama. I dalje će plaćati u evrima ili dolarima, ali mi ćemo imati garancije“, rekao je Lavrov.

Kao odgovor na sankcije Zapada, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je 31. marta dekret kojim je uveden novi mehanizam plaćanja za isporuku ruskog gasa zasnovan na rublji. Prema dokumentu, kupci iz „neprijateljskih“ država koje su uvele sankcije Rusiji moraće da uplate za gas prebacuju preko ovlašćene ruske banke umesto na Gaspromove račune u stranim bankama. One zemlje koje odbiju da pređu na novi mehanizam plaćanja prekršiće svoje trenutne ugovore o snabdevanju gasom i isporuke će se zaustaviti, upozorila je ruska vlada.