Bugarska zaustavlja uvoz ruske nafte

Bugarska zaustavlja uvoz ruske nafte

Bugarska je zaustavila uvoz ruske nafte od 1. marta, prerano odbacivši svoje izuzeće od zabrane EU, izvestio je u petak novinski list Novinite.

Potez balkanske zemlje da potpuno odustane od isporuke sirove nafte iz Rusije pogođene sankcijama usledio je nakon smanjenja uvoza od 50% u januaru i dodatnih 25% u februaru.

Bugarska je prvobitno bila izuzeta od zabrane EU na rusku naftu i dozvoljeno joj je da nastavi da je kupuje do kraja 2024. godine, ali je Sofija sredinom decembra usvojila predlog kojim se prerano odrekla izuzeća i ograničila uvoz ruske nafte.

Bugarska, jedna od retkih zemalja EU koja je bila izuzeta od zabrane u celom bloku, prestala je da obustavi uvoz ruske nafte na osnovu toga da bi izuzeće moglo da se iskoristi za zaobilaženje zapadnih sankcija.

Ruska nafta je ranije činila 90% njene ukupne potrošnje.

Zabrana kupovine ruske nafte će uticati na jedinu rafineriju u zemlji Neftohim, koja je u vlasništvu Lukoila, kažu stručnjaci. Ruska naftna kompanija glavni je snabdevač benzinom Bugarskoj, gde poseduje i mrežu benzinskih pumpi.

Eksperti su ranije upozorili da bi Bugarskoj moglo biti teško da dobije zalihe sirove nafte nakon što se okonča izuzeće EU, zbog nedostatka adekvatne lučke infrastrukture i zagušenja u moreuzu Bosfor.