Zapadna Evropa ima dovoljno gasa za zimu

Zapadna Evropa ima dovoljno gasa za zimu

Očekuje se da će povećana kupovina tečnog prirodnog gasa (LNG) od strane zapadnoevropskih zemalja pomoći regionu pogođenom krizom da proizvede dovoljno energije ove zime da nadoknadi isporuke gasa iz Rusije, izvestio je Blumberg u utorak.

Prema izveštaju koji je objavio istraživački provajder BlumbergNEF (BNEF), porast uvoza LNG u Zapadnoj Evropi iz godine u godinu mogao bi da se približi 40%, a kupovine bi sledećeg leta mogle da se povećaju za oko 14% kako bi se popunile izgubljene zalihe.

Istraživači su dodali da su sa padom potražnje zbog rastućih cena energije, postojeće zalihe LNG-a dovoljne da pokriju potpuni prekid tokova ruskih gasovoda od 1. oktobra.

Najnoviji poremećaji u snabdevanju regiona gasovodima iz Rusije primorali su njene kupce da se okrenu globalnom tržištu LNG. Zapadnoevropske države će navodno morati da kupe 90% više tečnog goriva na spot tržištu nego što su obezbedile dugoročnim ugovorima. Kriza u snabdevanju električnom energijom koja besni širom regiona pojačava konkurenciju za LNG teret, što dovodi do povećanja cena i za azijske i evropske kupce.

„Povišene cene LNG-a će se zadržati jer Evropa treba da održi privlačenje svih raspoloživih zaliha LNG-a, ostavljajući vrlo malo za Aziju“, rekao je BNEF, dodajući da će Kina i azijska tržišta u razvoju verovatno imati smanjen uvoz.

Očekuje se da će zapadna Evropa uvesti 40 miliona tona LNG-a ove zime, a delimično više tokom leta za obnovu zaliha, prema centralnom scenariju BNEF-a koji pretpostavlja vremenske uslove u skladu sa prosekom u poslednjih 10 godina i da nema protoka ruskog gasa.