Zapad razmatra tri opcije za rusku naftu

Zapad razmatra tri opcije za rusku naftu

Zvaničnici iz SAD i EU navodno razgovaraju o merama koje Brisel može da preduzme kako bi efikasno obuzdao uvoz nafte iz Rusije i smanjio prihode koje Moskva prima.

Opcije uključuju zabranu, ograničenje cena i mehanizam plaćanja koji bi omogućio da se prihod od sirove nafte zadrži u zemlji pod velikim sankcijama, navode ljudi upoznati sa ovim pitanjem, a citira Blumberg.

Razgovori dolaze kao deo najnovije kampanje Zapada o sankcijama Rusiji zbog vojne operacije u Ukrajini. Dok su SAD uvele potpunu zabranu isporuke energije iz Rusije, što su ponovile Kanada, Australija i Japan, zemlje članice EU su podeljene po tom pitanju.

SAD su navodno zabrinute da bi potpuna zabrana ruske nafte u EU mogla dovesti do vrtoglavog porasta cena, što bi samo povećalo prihode Moskve. Američka ministarka finansija Dženet Jelen potvrdila je u četvrtak da bi potpuni embargo mogao teško da naškodi evropskim ekonomijama, a da ne stvori onoliko uticaja na Rusiju koliko je planirano.

Očekuje se da će Brisel izneti predloge o kojima će članice EU razgovarati već sledeće nedelje. Lakše bi bilo postići konsenzus za ograničenu zabranu sirove nafte nego ograničavanje uvoza dizela i drugih proizvoda.

Ranije ove nedelje, nekoliko diplomata je izjavilo za Politiko da će EU već sledeće nedelje uvesti šesti paket sankcija Rusiji. Očekuje se da će paket uključiti neki oblik zabrane uvoza ruske nafte, a mogao bi i da bude usmeren na više ruskih banaka izbacivanjem iz međunarodnog platnog sistema SWIFT.