VISA daje prognozu vraćanja prihoda izgubljenih zbog izlaska iz Rusije

VISA daje prognozu vraćanja prihoda izgubljenih zbog izlaska iz Rusije

Obustavljene veze sa Moskvom koštale su kompaniju 4% priliva gotovine.

Američka kartična kompanija Visa moći će da povrati prihode koje je izgubila povlačenjem iz Rusije zbog sankcija vezanih za Ukrajinu u roku od godinu dana, rekao je ove nedelje glavni finansijski direktor kompanije Vasant Prabhu, a citira Wall Street Journal.

Visa je, zajedno sa rivalskim Mastercardom, prošlog meseca suspendovala veze sa Rusijom pod pritiskom zapadnih vlada koje su kritikovale vojnu operaciju Moskve u Ukrajini. Ovaj potez je kompaniju koštao oko 4% prihoda.

Međutim, prema Prabhuovim rečima, Visa će moći da nadoknadi gubitke do sledeće godine.

Visa-in globalni neto prihod skočio je 10% u odnosu na prethodnu godinu na 24,1 milijardu dolara u fiskalnoj godini koja se završava 30. septembra 2021. U prvom kvartalu 2022. prihodi su porasli za 19% u odnosu na isti period prošle godine na 3,6 milijardi dolara, dok su prihodi od međunarodnih transakcija samo je skočio preko 50%, a globalni prekogranični obim porastao je za 40%, prema Visa-inom fiskalnom izveštaju.

Ovaj porast u velikoj meri potiče od oporavka globalnih putovanja i kontinuiranog oporavka Visa-inog poslovanja prekograničnog plaćanja, kaže Bret Horn, viši analitičar kapitala u kompaniji za finansijske usluge Morningstar. Prema analitičaru, iako rast prihoda kompanije možda neće biti tako visok kao što se ranije očekivalo, verovatno će nadoknaditi prodaju koju je Visa generisala u Rusiji.