United Airlines: Utrostručen profit, putnici zainteresovani za inostrane letove

United Airlines: Utrostručen profit, putnici zainteresovani za inostrane letove

United Airlines je u sredu izvestila da su profite u drugom kvartalu više nego utrostručili, zahvaljujući robustnoj potražnji za putovanjima i porastu međunarodnog kapaciteta.

Ova velika američka avio-kompanija povećala je svoju prognozu godišnjeg profita nakon boljih od očekivanih rezultata, čak i kada je ukupni kapacitet sedišta zaostajao za očekivanjima za taj period.

Profite su bili 1,1 milijarda dolara u poređenju sa 329 miliona u istom periodu prethodne godine, dok su prihodi porasli za 17 posto na 14,2 milijarde dolara.

Kapacitet međunarodnog putovanja skočio je za 27 posto u poređenju sa nivoom iz prethodne godine.

Rezultati nisu pokazali finansijski udarac od problema koji su zadesili kompaniju u poslednjoj nedelji kvartala na njenom čvorištu u Newarku, New Jersey, kada je loše vreme u području New Yorka izazvalo hiljade otkazanih letova na Newarku i druga dva aerodroma u području New Yorka.

Ali United, koji je ranije predvideo skok kapaciteta od 18,5 posto, umesto toga je izvestio o rastu od 17,5 posto u drugom kvartalu.

Kako se situacija na Newarku stabilizovala ranije ovog meseca, izvršni direktor Uniteda, Scott Kirby, rekao je zaposlenima u memoaru da će prevoznik smanjiti kapacitet na Newarku da bi omogućio veću fleksibilnost u slučaju lošeg vremena.

Kirby, koji je za pogoršanje problema na Newarku okrivio nedovoljan broj osoblja u Federalnoj avijacijskoj administraciji, aludirao je na teškoće u saopštenju Uniteda o zaradi.

„United tim je izdržao kroz niz bez presedana događaja krajem prošlog meseca“, rekao je Kirby. „Oni su najbolji u poslu i fokusirani smo na važne promene koje možemo napraviti, posebno u Newarku, da bismo još bolje služili naše klijente.“