Ukrajina prekida trgovinske veze sa Rusijom

Ukrajina prekida trgovinske veze sa Rusijom

Zabrana uvoza je sada zvanična, iako razmena robe praktično ne postoji od februara.

Ukrajina je zvanično zabranila sav uvoz iz Rusije zbog vojne operacije Moskve na njenom tlu, saopštila je u subotu ministarka ekonomije Julija Sviridenko.

„Danas zvanično objavljujemo potpuni prekid robne razmene sa državom agresorom. Od sada, nikakvi proizvodi Ruske Federacije neće moći da se uvoze na teritoriju naše države“, napisao je Sviridenko na Fejsbuku, a citira Rojters. Ona je dodala da je korak preduzet kako bi se osiguralo da Rusija ne koristi novac od međusobne trgovine za finansiranje vojne operacije.

Rusija je bila jedan od ključnih trgovinskih partnera Ukrajine pre nego što je Moskva pokrenula operaciju „demilitarizacije“ susedne države krajem februara, sa godišnjim uvozom vrednim oko 6 milijardi dolara. Iako je razmena dobara i usluga između dve zemlje praktično izostala u proteklih šest nedelja, Kijev nije zvanično prekinuo trgovinske veze sa Moskvom sve do subotnjeg saopštenja.

Sviridenko je u svom postu pozvala druge zemlje da slede njihov primer i uvedu oštrije ekonomske sankcije Moskvi, uprkos činjenici da je oko 30 država, uključujući SAD i veći deo EU, već bombardovalo Rusiju višestrukim ograničenjima i zabranama. Oni su za sada uglavnom prestali sa embargom na uvoz ruske energije, pošto su mnoge zemlje, posebno unutar EU, veoma zavisne od ruske energije.

„Takav korak Ukrajine može poslužiti kao primer našim zapadnim partnerima i stimulisati ih da pojačaju sankcije Rusiji, uključujući primenu energetskog embarga i izolaciju svih ruskih banaka“, rekla je ona.