Sud poništio dozvolu za rudnik uglja u Velikoj Britaniji

Sud poništio dozvolu za rudnik uglja u Velikoj Britaniji

Borci za zaštitu životne sredine postigli su značajnu pobedu u petak kada je Viši sud u Engleskoj poništio odluku o odobravanju dozvole za prvi duboki rudnik uglja u Velikoj Britaniji u poslednjih 30 godina.

Sudija Dejvid Holgejt je presudio da je odluka prethodne konzervativne vlade da odobri projekat rudnika Vajtheven u Kambriji, severozapadna Engleska, bila „pravno pogrešna“. Ova presuda predstavlja veliki uspeh za ekološke grupe koje su se protivile projektu, uključujući „Prijatelje Zemlje“ i „South Lakes Action on Climate Change“.

„Ovo je fantastična vest i ogromna pobeda“, izjavio je Najl Toru, viši pravnik „Prijatelja Zemlje“. On je izrazio nadu da će razvijač rudnika, Vest Cumbria Mining Limited (VCM), povući svoju aplikaciju za dozvolu. Toru je dodao da bi projekat imao „ogroman uticaj na klimu“.

U odluci, sudija Holgejt je odbacio tvrdnje VCM-a da bi rudnik imao „široko neutralan efekat na globalno oslobađanje gasova staklene bašte“. Sud je utvrdio da emisije iz sagorevanja izvađenog uglja nisu pravilno uzete u obzir tokom procesa planiranja.

„Pretpostavka da predloženi rudnik ne bi proizveo neto povećanje emisija gasova staklene bašte je pravno pogrešna“, rekao je Holgejt.

Reakcija VCM-a na presudu je bila suzdržana, saopštivši da će „razmotriti implikacije presude Višeg suda i da u ovom trenutku nema komentara“.

Ova odluka dolazi samo nekoliko nedelja nakon što je Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva obustavio novi razvoj nafte u južnoj Engleskoj zbog nedostatka adekvatne procene uticaja na emisije gasova staklene bašte. Ova presuda se smatra važnim presedanom za projekte fosilnih goriva u Velikoj Britaniji i može uticati na ciljeve zemlje za postizanje neto nulte emisije do sredine veka.

Prethodna konzervativna vlada je odobrila rudnik kao deo strategije za ekonomsku regeneraciju u oblasti koja je nekada bila poznata po rudarstvu. Zagovornici projekta tvrde da će rudnik doneti ekonomski razvoj i obezbediti „zeleniji“ izvor koksnog uglja za proizvodnju čelika. Međutim, kritičari, uključujući klimatsku aktivistkinju Gretu Tunberg, upozoravaju da će emisije metana iz rudnika biti značajne i neskladne sa ciljevima smanjenja emisija.

Sada, dok je presudom poništena dozvola, nova laburistička vlada suočava se s odlukom da li će dopustiti izgradnju rudnika ili će podržati stav ekoloških grupa.