Nemačka: Od 1. oktobra naknada za električnu energiju

Nemačka: Od 1. oktobra naknada za električnu energiju

Nemačka savezna vlada odlučila je da od 1. oktobra uvede naplatu domaćinstvima za korišćenje električne energije, usred rizika od bankrota kompanije Uniper, značajnog snabdevača električnom energijom u zemlji, prenosi Špigl.

Prema rečima ministra privrede, vicekancelara Roberta Habeka, cena naknade biće od 1,5 do 5 centi po kilovat-satu i zavisiće od ukupne potrošnje električne energije u domaćinstvu.

Savezna vlada planira da odredi tačan iznos naknade sredinom ili krajem avgusta. Habek je objasnio da je zbog problema sa snabdevanjem gasom, zahvaljujući kome se proizvodi struja, sada teško proceniti njegovu cenu.

Prošle nedelje je nemački kancelar Olaf Šolc najavio povećanje cene gasa za dva centa po kilovat-satu, što znači povećanje od 200-300 evra za četvoročlano domaćinstvo.

Usred ucena gasa iz Rusije, koja je glavni nemački snabdevač gasom, nemačke kompanije kao što je Uniper su prinuđene da kupuju ruski gas po višoj ceni i u manjim količinama.

To je dovelo do pretnje bankrota kompanije, što je sprečeno milijardama subvencija i delimičnom nacionalizacijom Unipera. Istovremeno, dugoročno gledano, to ne može sprečiti rast cene struje.

Nemačka je u sredu ujutru potvrdila smanjenje isporuka gasa sa jučerašnjih 40 odsto na oko 20 odsto kapaciteta.

Ranije je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, komentarišući isporuke gasa Evropi, rekao da je Severni tok 2 u potpunosti spreman da zadovolji potrebe Evrope, ali da ne funkcioniše preko EU iz političkih razloga.

On se takođe požalio da Moskva još uvek nije dobila odgovarajuće objašnjenje o statusu turbine za gasovod Severni tok 1, kojim u Kanadi upravlja Siemens.

Ruski gasni gigant Gasprom saopštio je u ponedeljak da je dobio dokumentaciju o turbini, ali ima „preostala pitanja“ u vezi sa dokumentima