Teslin tržišni udeo bi mogao da bude smanjen zbog jeftinijih konkurentskih vozila

Teslin tržišni udeo bi mogao da bude smanjen zbog jeftinijih konkurentskih vozila

Tesla Inc možda gubi čvrstu kontrolu na tržištu električnih automobila, jer rivali pokušavaju da otcepe njen udeo na tržištu jeftinijim opcijama, preneo je Rojters.

S obzirom da električni automobili brzo dobijaju popularnost među masama, modeli sa cenama ispod 50.000 dolara su u velikoj potražnji, što je oblast u kojoj se najvredniji proizvođač automobila na svetu „još ne takmiči zaista“, navodi S&P Global Mobiliti u izveštaju u utorak.

Model 3 kompaktna limuzina je najjeftinije vozilo kompanije Elon Musk na rasprodaji, sa početnom cenom od nešto ispod 47.000 dolara.

„Pozicija Tesle se menja kako stižu nove, pristupačnije opcije, nudeći jednaku ili bolju tehnologiju i proizvodnju“, rekla je istraživačka firma, dodajući da će sposobnost kompanije da zadrži svoj tržišni udeo biti dovedena u pitanje u budućnosti.

Teslina konkurencija dolazi od modela kao što su Bolt and Bolt EUV kompanije General Motors Co, Ioniq 5 Hyundai Motor, Kijin EV6, Volksvagen AG ID.4 i Nissan Leaf, rekla je istraživačka firma.

Musk je nagovestio lansiranje jeftinijeg vozila, iako je rok njegove proizvodnje i isporuke još uvek nejasan.

Rojters je u ponedeljak izvestio da Tesla radi na preuređenoj verziji modela 3 sa ciljem da smanji troškove proizvodnje i poboljša karakteristike pet godina starog električnog limuzina.