Tesla otpušta više od 10% radnika

Tesla otpušta više od 10% radnika

Tesla će otpustiti više od 10% svoje plaćene radne snage, navodi se u internoj e-poruci za celu kompaniju koju je zaposlenima poslao izvršni direktor Elon Musk i koju su videli mediji.

Rojters je u ponedeljak citirao imejl koji je poslat najmanje trojici američkih zaposlenih u kojem ih obaveštava da je njihovo otpuštanje stupilo na snagu odmah.

Prema EV blogu Electrek, koji je prvi izvestio o otpuštanjima, nije jasno koji će timovi u Tesli biti pogođeni. S obzirom da broj zaposlenih u kompaniji iznosi oko 140.000 radnika širom sveta, smanjenje će verovatno uticati na najmanje 14.000 zaposlenih.

„Dok pripremamo kompaniju za našu sledeću fazu rasta, izuzetno je važno da sagledamo svaki aspekt kompanije u cilju smanjenja troškova i povećanja produktivnosti“, navodno je Mask rekao u dopisu poslatom celom osoblju.

„Kao deo ovog napora, uradili smo temeljnu reviziju organizacije i doneli tešku odluku da smanjimo broj zaposlenih za više od 10% na globalnom nivou. Ne postoji ništa što više mrzim, ali to se mora učiniti“, navodi se u dopisu.

Komentarišući izveštaje o otpuštanju, Musk je na Ks (bivši Tviter) objavio: „Otprilike svakih pet godina, moramo da reorganizujemo i pojednostavimo kompaniju za sledeću fazu rasta.

Poslednji put kada je Musk najavio velika otpuštanja radnih mesta bilo je 2022. godine, nakon što je rukovodiocima rekao da ima „super loš osećaj“ o američkoj ekonomiji. On je tada nagovestio da veruje da kompanija ima višak zaposlenih.

Najnoviji izveštaji o smanjenju radnih mesta stižu u trenutku kada se američki proizvođač automobila bori sa padom prodaje i žestokom konkurencijom kineskih proizvođača električnih vozila (EV).

Prema izveštaju Rojtersa ranije ovog meseca, koji je kasnije Mask demantovao, Tesla je odustao od dugo planiranog projekta za jeftino vozilo i umesto toga će se fokusirati na novi robotaksi.

Ovog meseca, kompanija je prijavila svoj prvi godišnji pad u isporuci vozila od 2020. Tesla bi u utorak trebalo da objavi finansijske rezultate za prvi kvartal i možda pruži više detalja o otpuštanjima, prema izveštajima medija.