Šolc: Bojkot ruske energije ugroziće „stotine hiljada radnih mesta“

Šolc: Bojkot ruske energije ugroziće „stotine hiljada radnih mesta“

Bojkot ruske nafte i gasa bi imao ozbiljne ekonomske i socijalne posledice u Nemačkoj i ostatku Evrope, rekao je kancelar Olaf Šolc poslanicima u sredu.

Priznajući da je Nemačka postala zavisna od Rusije u pogledu njene energije, gospodin Šolc je obećao da će prekinuti njeno oslanjanje što je pre moguće, ali je rekao: „Činiti to iz dana u dan značilo bi gurnuti našu zemlju i celu Evropu u recesiju. ”

„Stotine hiljada radnih mesta bi bile u opasnosti“, dodao je on, govoreći u Bundestagu, nemačkom zakonodavnom telu.

Sjedinjene Države i neke zemlje istočne Evropske unije, kao što su Poljska i Baltičke države, vrše pritisak na blok da bojkotuje ruski izvoz energije.

Ali drugi su odbili da se pridruže tim naporima, uključujući Mađarsku, koja u velikoj meri zavisi od ruske nafte, i Bugarsku.

Nemačka, najveća privreda na kontinentu, bila je najistaknutiji protivnik bojkota. Ona se oslanja na Rusiju za oko 55 odsto svog prirodnog gasa, 35 odsto nafte i pola uglja.

Robert Habek, nemački vicekancelar i ministar ekonomije, radi na alternativnim izvorima energije. Nedavno je najavio izgradnju dva terminala za tečni prirodni gas, a ove nedelje je posetio Katar kako bi sklopio dogovor za prirodni gas.

U dugačkom postu na društvenim mrežama prošle nedelje, gospodin Habek je rekao da će Nemačka, čak i kada pronađe alternativne izvore energije, ostati zavisna od ruskog gasa i nafte mnogo meseci, ako ne i godinama. Napominjući da je proširenje uvoza energenata iz Rusije bio strateški cilj u prethodnim nemačkim vladama, rekao je: „Retrospektivno, to je bila ozbiljna strateška greška. Onaj koji se mora brzo ispraviti.”

Ali gospodin Šolc je poslanicima rekao: „Ničijim interesima ne služi ako namerno izlažemo svoju ekonomsku supstancu riziku“.

Rusija je u sredu najavila da će primati samo rublje za plaćanje energije, primoravajući zapadne zemlje da podrže rusku valutu kako bi održale protok energije.