Šel se saglasio da proda poslovanje u Nigeriji za 2,4 milijarde dolara, aktivisti žele da se prvo očisti zagađenje

Šel se saglasio da proda poslovanje u Nigeriji za 2,4 milijarde dolara, aktivisti žele da se prvo očisti zagađenje

Naftna kompanija Shelll je u utorak saopštila da je pristala da proda svoje poslovanje na kopnu u nigerijskoj delti Nigera konzorcijumu kompanija u ugovoru vrednom 2,4 milijarde dolara. Ovaj potez deo je nastojanja kompanije da smanji izloženost u Nigeriji usled dugotrajnih pritužbi na zagađenje životne sredine uzrokovano naftnom industrijom.

Zoe Iujnovich, Shell-ov integrisani direktor za gas i uzvodno poslovanje, nazvala je sporazum „važnom prekretnicom za Shell u Nigeriji“, naglašavajući nameru kompanije da napusti proizvodnju nafte na kopnu u delti Nigera. Konzorcijum za kupovinu čine kompanije ND Western, Aradel Energy, First E&P, Valtersmith i Petrolin.

Shell će dobiti inicijalnu uplatu od 1,3 milijarde dolara, sa dodatnih 1,1 milijardu dolara nakon finalizacije sporazuma. Imovina koju Shell prodaje uglavnom je u vlasništvu nigerijske nacionalne naftne kompanije NNPC, uz učešće francuskog TotalEnergies i italijanskog Eni. Potrebno je odobrenje vlade za završetak transakcije.

Aktivisti u delti Nigera planiraju tražiti od vlade da uskrati odobrenje ako Shell ne reši ekološke probleme. Nigerija zavisi od naftnih resursa za prihode, ali zagađenje od naftne proizvodnje ima ozbiljan uticaj na životnu sredinu i izaziva tenzije u regionu. Shell će i dalje zadržati druge podružnice u Nigeriji, uključujući operacije u dubokoj vodi, industrijski gas i solarnu energiju za industrijske aktivnosti.