SAD uvode nove tarife na čelik i aluminijum

SAD uvode nove tarife na čelik i aluminijum

VAŠINGTON – Američki zvaničnici predlažu da se uvedu carine na čelik i aluminijum na osnovu toga koliko ugljenika emituju industrije zemlje proizvođačke, u pokušaju da se bore protiv klimatskih promena i „prljavih“ metala proizvedenih u Kini i drugde, dve osobe upoznat sa planom rekao je u sredu.

Predlog kancelarije američkog trgovinskog predstavnika da se pregovara sa Evropskom unijom stvorio bi „klub“ zemalja koje žele da smanje emisije ugljenika. Plan bi postavio standarde zagađenja u proizvodnji čelika i aluminijuma.

Zemlje sa emisijama koje premašuju standarde plaćale bi veće carine prilikom izvoza metala u zemlje sa nižim emisijama, rekli su izvori koji su bili upoznati sa planovima. Zemlje sa emisijama iz fabrika čelika i aluminijuma na nivou ili ispod standarda plaćale bi niže tarife, rekli su izvori.

Predlog, koji se sada deli sa industrijom i zvaničnicima EU, izrastao je iz diskusija SAD i EU o proizvodnji „zelenog“ čelika tokom prošle godine nakon što je Vašington pristao da eliminiše carine na čelik i aluminijum proizveden u EU u zamenu za kvotu sistema.

Američki proizvođači čelika tvrde da imaju najniže nivoe emisije ugljenika na svetu, delom zato što se 70% američkog čelika pravi od starog gvožđa u elektrolučnim pećima, a ne u visokim pećima na ugalj. Proizvođači čelika na drugim mestima, uključujući i Evropu, više se oslanjaju na ugalj, a plan bi bio koristan za američke proizvođače.

Pregovori SAD i EU o čeliku sa niskim sadržajem ugljenika uglavnom su usmereni na Kinu, koja se oslanja na ugalj za većinu proizvodnje čelika, kao i na niskokvalitetno gvožđe koje doprinosi visokoj emisiji ugljenika.

Ako bude sproveden, plan bi pružio nove osnove za isključenje kineskog čelika sa zapadnih tržišta. Većina američkih tarifa se trenutno zasniva na antidampinškim zakonima za borbu protiv cena ispod troškova proizvodnje, zakonima koji imaju za cilj borbu protiv nepravednih vladinih subvencija ili zakonima koji imaju za cilj zaštitu strateških industrija.

„Bila bi prednost da budete u klubu, jer bi to obezbedilo niži nivo carina na ugljenik, dok bi zemlje van kluba plaćale veće tarife“, rekao je jedan od izvora i dodao da predlog ima za cilj da podstakne ulaganja za smanjenje emisije.

„Ovo je sve veoma konceptualno i predstoji mnogo posla na ovome. Detalji će biti veoma važni.“

Portparol USTR-a nije odmah odgovorio na zahtev Rojtersa za komentar plana.