SAD tone u recesiju

SAD tone u recesiju

Američka ekonomija se smanjivala dva uzastopna kvartala, ispunjavajući jedan od kriterijuma za recesiju, pokazuju zvanični podaci objavljeni u četvrtak.

Realni bruto domaći proizvod (BDP) opao je po godišnjoj stopi od 0,9 odsto u drugom kvartalu 2022, nakon pada od 1,6 odsto u prvom kvartalu, navodi se u saopštenju objavljenom na veb stranici američke vlade. Napominje da podaci za drugi kvartal predstavljaju prethodnu procenu, a potpuniji podaci biće objavljeni u avgustu.

Pad BDP-a odražava smanjenje državne potrošnje, trgovine na malo i drugih sektora, navodi se u saopštenju.

Recesija je produženi pad ekonomske aktivnosti, koji se najčešće definiše kao dva uzastopna kvartala pada bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje. Obično proizvodi pad ekonomske proizvodnje, potražnje potrošača i dovodi do nezaposlenosti.

„Nije iznenađenje da se ekonomija usporava dok Federalne rezerve deluju da smanje inflaciju“, rekao je američki predsednik Džo Bajden u četvrtak, komentarišući brojke.

„Ali čak i dok se suočavamo sa istorijskim globalnim izazovima, mi smo na pravom putu“, dodao je on.

Ovo dolazi nakon što su Federalne rezerve SAD u sredu donele još jedno povećanje kamatne stope za 75 baznih poena i nagovestile da bi u narednim mesecima moglo biti potrebno više.

„Ne pokušavamo da imamo recesiju – i mislimo da ne moramo“, rekao je predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel.

Inflacija u SAD je prošlog meseca porasla na 9,1%, što je najbrža stopa od 1981. godine, uglavnom zbog viših cena goriva i hrane.