SAD: Kritike naftnim kompanijama zbog visokih cena benzina

SAD: Kritike naftnim kompanijama zbog visokih cena benzina

Rukovodioci naftnih kompanija branili su se u sredu u američkom Kongresu od optužbi poslanika da podvaljuju Amerikance visokim cenama goriva, rekavši da povećavaju proizvodnju energije i da nijedna kompanija ne određuje cenu benzina.

Poslanici u Podkomitetu za nadzor i istrage Predstavničkog doma za energetiku i trgovinu održali su saslušanje predstavnika kompanija o tome zašto cene benzina ostaju povišene iako su cene sirove nafte, sirovine za gorivo, pale.

Cene benzina u SAD su porasle od ruske invazije na Ukrajinu u februaru i nakon što su zapadne zemlje uvele sankcije na izvoz energije iz Moskve. Cene pumpi su 11. marta dostigle rekord, pre prilagođavanja inflacije, od 4,33 dolara po galonu, a od tada su pale za oko 4% na 4,16 dolara po galonu u sredu, prema grupi vozača AAA.

U istom vremenskom okviru, fjučersi na benzin u SAD su pali za više od 7% na 3,07 dolara po galonu pošto su međunarodne cene sirove nafte strmoglavo pale, oko 8%, na oko 103,70 dolara po barelu.

„Jedna od stvari koja me je zbunila… i koja ljuti ljude, jeste zašto su cene gasa i dalje visoke?“ rekla je američka predstavnica Dajana Dežet, demokrata i predsednica podkomiteta. „Ove cene ograničavaju budžete i strpljenje naših birača.