Rusija najavljuje rekordan priliv kapitala

Rusija najavljuje rekordan priliv kapitala

Eksperti kažu da su glavni faktori skok cena nafte i pad uvoza.

Suficit platnog bilansa Rusije mogao bi ove godine dostići istorijski maksimum, koji bi iznosio 200-300 milijardi dolara, javio je u ponedeljak poslovni vest RBC. Ekonomisti koje je anketirao RBC predviđaju rekordne prilive kapitala u zemlju, uprkos pooštravanju zapadnih sankcija.

Oni su ukazali na glavne faktore koji stoje iza priliva, kao što su povećanje vrednosti ruskog izvoza energenata i smanjenje uvoza robe u Rusiju do 50%.

„Ključni pokretač suficita ruskog platnog bilansa [izvoza ugljovodonika] i dalje izgleda samouvereno“, rekao je Institut za međunarodne finansije (IIF) u svom pregledu, u koji je video RBC.

Prema Bloomberg analizi, Rusija će dobiti procenjenih 321 milijardu dolara prihoda od izvoza energije u 2022. godini, što predstavlja porast od više od trećine u odnosu na prošlu godinu. To je uprkos ogromnim popustima koje država pruža. Rusko Ministarstvo finansija saopštilo je prošle nedelje da je ruska nafta Urals u proseku koštala preko 89 dolara po barelu u martu, što je rast od 40 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

IIF je saopštio da je broj naftnih tankera usidrenih u ruskim lukama koji čekaju isplovljavanje tek nešto manji nego u istom periodu prethodnih godina. Podaci kompanije TankerTrackers, kompanije koja prati kretanje naftnih tankera širom sveta, pokazali su da Rusija i dalje morskim putem izvozi oko tri miliona barela nafte dnevno, a te isporuke su prilično transparentne.