Rusija i Pakistan dogovorili isporuku energenata

Rusija i Pakistan dogovorili isporuku energenata

Rusija će Pakistanu isporučivati naftu, benzin i dizel po sniženoj ceni, najavio je u ponedeljak državni ministar za naftu Musadik Malik, nekoliko dana nakon što je predvodio vladinu delegaciju u Moskvi na pregovorima o sporazumu.

On nije precizirao cenu snižene nafte niti da li će uvoz biti u skladu sa ograničenjem cene od 60 dolara po barelu koju su nametnule EU i zemlje G7 za rusku naftu iz mora počev od ove nedelje.

Obraćajući se novinarima, Malik je rekao da su razgovori sa Moskvom bili „produktivniji nego što se očekivalo“. On je ukazao da njegova zemlja nastoji da pregovara o dugoročnim poslovima sa Rusijom o uvozu tečnog prirodnog gasa (LNG) pošto trenutno nema stabilnog snabdevača za Pakistan.

„Ruska vlada gradi nove fabrike LNG i ponudila je Pakistanu da započne razgovore o dugoročnim ugovorima za 2025. i 2026. godinu“, rekao je ministar.

Prema Maliku, Moskva je takođe zainteresovana za snabdevanje zemlje prirodnim gasom i sada pregovara o izgradnji gasovoda Pakistanski tok i još jednog velikog projekta gasovoda.

Pakistan, peta najmnogoljudnija zemlja na svetu, bori se sa akutnom nestašicom energije, a porast globalnih cena nafte i gasa pogoršao je situaciju. Uvoz goriva je poskupeo pet do deset puta zbog povećane tražnje u EU.