Proizvođač električnih vozila Lucid će prikupiti oko 3 milijarde dolara od saudijskog PIF-a

Proizvođač električnih vozila Lucid će prikupiti oko 3 milijarde dolara od saudijskog PIF-a

Lucid Grupa objavila je planove da prikupi oko 3 milijarde dolara putem ponuda akcija, pri čemu se očekuje da će većina novca doći od Fonda za javna ulaganja Saudijske Arabije (PIF), prenosi Rojters.

PIF, koji poseduje više od 60 odsto kompanije, pristao je da kupi 265,7 miliona akcija u privatnom plasmanu za oko 1,8 milijardi dolara, navodi Lucid u saopštenju. Ostatak će biti prikupljen javnom ponudom od 173,5 miliona običnih akcija.

Privatni plasman implicira cenu od oko 6,80 dolara po Lucid akciji, u poređenju sa akcijama koje su se zatvorile u sredu od 7,76 dolara.

Ovaj potez, o kojem je Bloomberg News prvi izvestio ranije u toku dana, dolazi u trenutku kada se proizvođač automobila bori sa sve većim gubicima i pooštravanjem gotovinskih rezervi u teškoj ekonomiji.

Lucid-ova gotovina i gotovinski ekvivalenti su pali na 900 miliona dolara na kraju prvog kvartala, sa 1,74 milijarde dolara u prethodnom kvartalu.

Finansijski direktor Šeri Haus je rekao da kompanija ima oko 4,1 milijardu dolara likvidnosti, što je dovoljno da finansira proizvođača luksuznih električnih vozila najmanje u drugom kvartalu sledeće godine.

Bank of America Corp deluje kao menadžer za vođenje knjiga za javnu ponudu i Lucid namerava da koristi neto prihod i od javne ponude i od privatnog plasmana za opšte korporativne svrhe.

Lucid je među najvećim američkim investicijama saudijskog PIF-a, koji je imao zadatak da pokrene ambiciozni plan kraljevstva da smanji svoje oslanjanje na prihode od nafte.