Profit Saudi Aramco raste

Profit Saudi Aramco raste

DUBAI- Državni proizvođač nafte u Saudijskoj Arabiji Aramko prijavio je u nedelju rast profita u drugom kvartalu od 90 odsto, nadmašivši očekivanja analitičara, podstaknut višim cenama nafte, prodatim količinama i maržama prerade, piše Rojters.

Kompanija očekuje da će „tražnja za naftom nastaviti da raste do kraja decenije, uprkos silaznim ekonomskim pritiscima na kratkoročne globalne prognoze“, rekao je izvršni direktor Aramka Amin Naser u izveštaju o zaradi.

Neto profit kompanije Aramco porastao je na 181,64 milijarde rijala (48,39 milijardi dolara) za kvartal do 30. juna sa 95,47 milijardi rijala godinu dana ranije.

Analitičari su očekivali neto profit od 46,2 milijarde dolara, prema srednjoj proceni 15 analitičara.

Objavila je dividendu od 18,8 milijardi dolara u drugom kvartalu, u skladu sa sopstvenim ciljem, koja će biti isplaćena u trećem kvartalu.

Akcije Aramca porasle su za preko 25% ove godine pošto su cene nafte i prirodnog gasa dostigle višegodišnje maksimume nakon što su sankcije Zapada protiv velikog izvoznika Rusije stisnule ionako nedovoljno snabdevano globalno tržište.

Aramco se pridružuje drugim naftnim kompanijama koje su prijavile snažne rezultate poslednjih nedelja.

Ekkon Mobil Corp je 29. jula ostvario najveći kvartalni profit ikada, neto prihod od 17,9 milijardi dolara, što je skoro četvorostruko povećanje u odnosu na isti period prošle godine.

Marže za proizvodnju goriva poput benzina i dizela porasle su širom sveta, povećavajući profit naftnih giganata, uključujući evropske velike kompanije Shell i TotalEnergies, oba su objavila rezultate 27. jula.