Približava rok za povratak ruskih aviona, zabrinuti zakupodavci

Približava rok za povratak ruskih aviona, zabrinuti zakupodavci

Mogli bi da izgube milijarde zbog novih ruskih propisa vezanih za avione.

Rusija treba da vrati stotine aviona iznajmljenih iz inostranstva u ponedeljak, ali zakupodavci su zabrinuti da neće videti avione, pošto novi propisi Moskve u vezi sa sankcijama dozvoljavaju zemlji da jednostrano odlučuje o njihovoj sudbini.

Zakupci su raskinuli ugovore o zakupu Rusije ranije ovog meseca i zahtevali da vrati 500 aviona koje su letele njene avio-kompanije, nakon sankcija koje su zabranile isporuku aviona zbog sukoba u Ukrajini.

Bermuda i Irska, gde je većina aviona registrovana, suspendovale su sertifikate o plovidbenosti, što u uobičajenim okolnostima znači da bi avion trebalo da bude prizemljen. Međutim, prema konsultantskoj kući IBA, većina aviona i dalje leti na ruskim domaćim rutama.

Dvostruka registracija aviona zabranjena je prema međunarodnim pravilima, ali, u potezu bez presedana, kako ne bi izgubila vazdušnu flotu, Rusija je usvojila zakon koji joj dozvoljava da premesti avione u stranom vlasništvu u svoj domaći registar ranije ove nedelje. Više od 800 aviona od ukupno 1.367 već je registrovano, a sertifikate o plovidbenosti dobijaju u Rusiji.

Prema navodima ruskih vlasti, letelica će ostati i raditi u Rusiji sve dok ne isteknu sadašnji ugovori o zakupu. Vlada će takođe krenuti u kupovinu ovih aviona, čija je ukupna vrednost procenjena na 20 milijardi dolara. Šef ruskog ministarstva saobraćaja Vitalij Saveljev rekao je ove nedelje da avio-kompanije pokušavaju da pregovaraju sa zakupcima o kupovini aviona, ali „za sada bezuspešno“. U međuvremenu, 78 aviona iznajmljenih ruskim prevoznicima zaplenjeno je zbog sankcija u inostranstvu, koji će najverovatnije biti vraćeni zakupodavcima.

Međutim, situacija i dalje ostavlja lizing firme kao taoce političke bitke. Prema analitičarima, suočavaju se sa godinama pregovora sa osiguravačima zbog prirode i razmera gubitaka bez presedana. Zakupodavci bi mogli da koriste depozite ili akreditive ruskih banaka da pokriju gubitke, ali prvi vrede samo delić vrednosti aviona, dok su drugi uglavnom u američkim dolarima i zapravo nemaju vrednost zbog ruskog odgovora na sankcije valutne kontrole. Međutim, iako je ukupna vrednost aviona velika, uticaj na pojedinačne lizing kompanije možda neće biti prevelik, kažu stručnjaci, pošto ruske avio-kompanije uglavnom čine manje od 10% portfelja lizing firmi.

„To neće osakatiti ove poslove“, rekao je za Rojters Bred Dejli, direktor Alton Aviation Consultanci, napominjući, međutim, da situacija „menja budući tržišni potencijal Rusije“.