Born: Cene električne energije će biti deset puta veće

Born: Cene električne energije će biti deset puta veće

Očekuje se da će cene energenata skočiti početkom 2023. godine, upozorila je u sredu francuska premijerka Elizabet Born, napominjući da bi troškovi električne energije na evropskom tržištu mogli biti deset puta veći nego prošle godine.

„Cene energije rastu. Što se tiče gasa, tržište je odredilo cenu za 2023. na pet puta veću cenu od 2021. godine“, rekla je premijerka na konferenciji za novinare.

Ranije su francuski mediji objavili da će veleprodajna cena struje u Francuskoj iduće godine dostići rekordne vrednosti, premašivši 1.000 evra po megavat-satu, što je deset puta više nego pre godinu dana.

Born je u sredu najavila nove vladine korake u borbi protiv rastućih cena gasa i struje u Francuskoj. Vlada je obećala da će zadržati povećanje cena gasa i električne energije na 15 odsto u 2023. godini, što bi trebalo da košta francuski budžet 16 milijardi evra.

Vlade širom Evrope su već uložile stotine milijardi evra u smanjenje poreza, davanja i subvencije kako bi se izborile sa energetskom krizom koja podstiče inflaciju, primoravajući industrije da zatvore proizvodnju i povećavaju račune za komunalne usluge uoči zime.