Otkriveno je ogromno povećanje izvoza ruske nafte u Indiju 2022

Otkriveno je ogromno povećanje izvoza ruske nafte u Indiju 2022

Indijski uvoz ruske nafte porastao je 19 puta u 2022. u odnosu na prethodnu godinu, na 41 milion tona, naveo je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak u članku objavljenom u časopisu Energy Policy u četvrtak.

Rast obima izvoza omogućio je Rusiji da postane najveći snabdevač naftom toj južnoazijskoj zemlji, smatra zvaničnik.

„U poređenju sa 2021. godine, isporuke nafte u Indiju prošle godine su porasle 19 puta, na 41 milion tona, dok je izvoz uglja porastao tri puta, na 20 miliona tona. Izvoz naftnih derivata u Indiju u 2022. godini dostigao je 6,2 miliona tona naspram 3,1 milion tona u 2021. godini“, naveo je Novak.

Nakon početka vojne operacije u Ukrajini, Rusija se suočila sa neviđenim sankcijama zapadnih država, koje su posebno ciljale na njen izvoz energije i goriva. Ovo je primoralo mnoge tradicionalne kupce da se klone ruskih proizvoda.

Indija, koja ne podržava sankcije, ubrzano povećava uvoz iz Rusije od početka 2022. godine, koristeći popuste koje je Moskva ponudila da bi obezbedila nove kupce. Prema Novakovim rečima, Rusija je 2022. godine uspešno preusmerila ukupno skoro 40 miliona tona nafte i naftnih derivata sa zapadnih tržišta u Indiju i šire Azijsko-Pacifik.

Novak očekuje dalji rast ruske trgovine energentima i saradnje sa Indijom u budućnosti.