Otkriveno curenje gasa na blokiranom ruskom gasovodu

Otkriveno curenje gasa na blokiranom ruskom gasovodu

Danska je primetila curenje gasa u blizini ostrva Bornholm u Baltičkom moru i zatvorila neposrednu oblast za saobraćaj, javili su državni mediji u ponedeljak. Ovo otkriće dolazi nakon što je rusko-nemački gasovod Severni tok 2 pretrpeo drastičan gubitak pritiska tokom noći.

„Uočeno je curenje gasa na poziciji 54° 52,60′N – 015° 24,60′E“, navela je danska pomorska uprava u obaveštenju za pomorce, upozoravajući na „opasnost za plovidbu“.

Danska je takođe zatvorila područje u radijusu od pet nautičkih milja (9,26 kilometara) oko lokacije, koja se nalazi jugoistočno od Bornholma.

Lokacija je trenutno pod istragom, ali još nije potvrđeno da li je curenje iza naglog pada pritiska u gasovodu Severni tok 2, javila je danska javna televizija DR.

Od ponedeljka uveče, pritisak je takođe opao u obe linije starijeg Severnog toka 1, objavio je Forbs, pozivajući se na operatera gasovoda. Uzrok pada još uvek se istražuje.

Severni tok 1 je izgrađen 2011. godine, omogućavajući Rusiji da isporučuje prirodni gas direktno u Nemačku bez potrebe da se oslanja na tranzit preko Ukrajine ili Poljske. Izgradnja Severnog toka 2 počela je 2018. godine, ali je bila ometena političkim pritiscima – i ekonomskim sankcijama – iz SAD. Gasovod je završen i pod pritiskom do septembra 2021.

22. februara vlada u Berlinu je stavila na neodređeno vreme sertifikaciju Severnog toka 2. Od tada, Nemačka je kategorički odbijala bilo kakav predlog Moskve – ili svog naroda – da prestane da blokira gasovod .

U međuvremenu, količina gasa koji se isporučuje preko NS1 je opala, zbog, kako je Moskva rekla, tehničkih problema pogoršanih antiruskim sankcijama.