Nemci pozvani da smanje potrošnju gasa za 20 odsto

Nemci pozvani da smanje potrošnju gasa za 20 odsto

Nemci bi trebalo da smanje potrošnju energije za najmanje 20 odsto kako bi izbegli nestašice gasa ove zime, rekao je Klaus Miler, šef nemačkog saveznog regulatora za gas i električne mreže, za list Velt am zontag.

„Potrošači moraju da uštede najmanje 20% – toliko više nego ranije… već postoji rizik od nestašice gasa u decembru ili ćemo imati nizak nivo skladišta na kraju narednog grejnog perioda“, izjavio je šef Federalne agencije za mreže. u intervjuu objavljenom u subotu.

Miler je rekao da bi Nemačka takođe trebalo da smanji izvoz gasa u susedne zemlje za 20 odsto i uvozi 10 do 15 gigavat-sati gasa kako bi izbegla nestašice.

„Ako ne uštedimo mnogo i ne dobijemo dodatni gas, imaćemo problem“, rekao je Miler.

Njegove izjave dolaze kada je ruski izvoznik energije Gasprom smanjio dotok gasa u Nemačku kroz gasovod Severni tok na 20%, navodeći tehničke probleme i turbinu koju kompanija poslednjih nedelja nije mogla da primi iz Kanade nakon popravke zbog popravke u Ukrajini sankcije. Miler je ranije izjavio da bi Rusija mogla da iskoristi pitanje sa turbinom kao priliku da u potpunosti prekine snabdevanje Nemačkom gasom, zbog čega je ključno da zemlja uštedi što je moguće više gasa.

Nemačka je prošlog meseca podigla svoje ciljeve za skladištenje gasa za predstojeći pad na 75% do 1. septembra, 85% do 1. oktobra i 95% do 1. novembra. Berlin je takođe uveo mere uštede energije, kojima su prioritet privatna domaćinstva u slučaju nestašice snabdevanja gasom . Međutim, Miler je rekao da to ne znači da domaćinstva mogu slobodno da koriste prekomerno grejanje.

„Oni sigurno nisu zaštićeni propisom, ako misle da imaju pravo da greju svoj stan na previsoke temperature u ovoj vanrednoj situaciji… Da bi se obezbedila radna mesta, smatram da su mere štednje za privatna domaćinstva legitimne“, rekao je Miler. .

Zvaničnik je odbacio efikasnost frakinga, koji su neki regionalni političari predložili kao način za sprečavanje nestašice gasa.

„Jedina mera koja bi pomogla bila bi stavljanje gasa u rezervoare za skladištenje, u industrijska postrojenja ili u privatne sisteme grejanja u naredna 24 meseca. Fracking to neće učiniti u Nemačkoj“, rekao je on.

On, međutim, nije isključio da će zemlja morati da nastavi da koristi nuklearne elektrane za proizvodnju energije u narednim mesecima.